In de rubriek Gezien & Getest van Fiets Magazine duiken we in de nieuwste fietsitems: van onderdelen en accessoires tot kleding en andere opvallende gadgets. Welke producten vielen op en wat hebben onze redacteuren getest? In week 6 zetten we de spotlight op items van: BBB, Pas Normal Studios, Camelbak, Specialized, Lake en Edubied.
GEEN ZWEEP EROVER, BBB T-REXGRIP
Getest door Edwin Haan
Al sinds de middeleeuwen (nou ja, bij wijze van spreken) haalde ik mijn cassette van mijn wiel met behulp van een kettingzweep. Die van mij was nog voor 10-speed; dat ging niet zo lekker samen met de 12-speed en zelfs 13-speedcassettes van tegenwoordig. Tijd voor vooruitgang, in dit geval niet alleen naar een dunnere ketting maar ook naar de tangversie van de kettingzweep.



BBB maakt deze cassette-afnemer met de catchy naam T-RexGrip. Hij werkt net wat handiger dan de ouderwetse zweep: je knijpt het handvat in, zet hem over je cassette en laat vervolgens los. Dankzij de veer grijpt hij zelf netjes om de tanden van de kransjes. Hij is er bij mij nog nooit afgeschoten en ergonomisch is-ie ook in orde dankzij een prettig handvat. De andere helft, waarmee je de afsluitkrans losdraait, zit er niet bij maar die had ik al liggen voor zowel Shimano, SRAM als Campagnolo. Dit gereedschap, vindbaar onder het modelnummer BTL-122, doet het op cassettes van alle aanbieders. Prima tool voor een prima prijs van 32,95 euro!
Meer info vind je op de site van BBB.
Warm en droog, PNS Thermal Windproof Base Layer
Getest door Herman van Tilburg
Het ondershirt is wellicht het meest onderbelichte onderdeel van je wieleroutfit. Maar juist een goede baselayer kan er in het frisse na- en voorjaar voor zorgen dat je uren op de fiets plezierig zijn. Ik heb in de afgelopen maanden gefietst met de Thermal Windproof Base Layer met lange mouwen van Pas Normal Studios. Het shirt is gemaakt met Polartec Power Wool. Die stof bestaat aan de binnenkant uit merinowol en aan de buitenkant uit synthetische vezels. Bovendien zorgt de slimme windblokker aan de voorzijde voor extra bescherming. Dit zorgt ervoor dat je lichaam warmte vasthoudt en tegelijkertijd het vocht van je huid snel afvoert.
Ik draag met mijn 1,78 meter de maat medium. Dit sluit prima aan op mijn lichaam, een maatje kleiner is niet aan te raden. Hij had wel iets langer gemogen, nu valt het shirt tot aan het begin van mijn billen. Het materiaal voelt verrassend licht en luchtig aan. De ronde hals zit prettig en niet te hoog, waardoor het niet irriteert.



Ik heb het ondershirt verschillende keren gedragen bij temperaturen tussen de 2 en 12 graden Celsius, met daarover de Mechanism Thermal Jacket van PNS als tweede laag. Ik vond dit een uitstekende combinatie. Mijn lichaam bleef op temperatuur en mijn lichaamsvocht werd goed afgevoerd. Tijdens een koffiestop onderweg voelde het ondershirt niet aan als een klamme lap. En door het gebruik van merinowol bleef het shirt ook nog aardig vrij van zweetgeuren. Dat is dan weer een prettige bijvangst voor je omgeving. De baselayer kost 130 euro, een aardige uitgave voor een baselayer, maar het is het meer dan waard. Hij houdt je warm en droog, en dat maakt het fietsen een stuk aantrekkelijker in weersomstandigheden die niet echt uitnodigend zijn om op te stappen.
Meer info vind je op de site van Pas Normal Studios.
Lauwe slokken, CAMELBAK PODIUM CHILL 600ML
Getest door Edwin Haan
Het leek me een uitkomst voor koude ritten, deze thermobidon. Maar in de praktijk merk ik dat ik hem vooral vergeet uit mijn padeltas te halen. Ja, padeltas. Op een winterse avond vind ik het wel lekker om, tussen de sets op de buitenbaan door, even een paar slokken lauw water te drinken. Maar op de fiets blijk ik eigenlijk helemaal niet zoveel behoefte aan zo’n enkele slok halfwarm water te hebben. Als het echt koud is, stop ik liever even om ergens een café te bezoeken voor een bak echt warme koffie. Die sporadische slok die je tijdens het fietsen neemt, zet nauwelijks zoden aan de dijk als het gaat om warm worden of blijven. En als het zo koud is dat je water bijna bevriest in een normale bidon, fiets ik meestal niet lang genoeg om überhaupt veel te drinken.


Niettemin: deze Camelbak Podium Chill is als bidon wel fijn. Ik ben sowieso fan van de Jet Valve-drinktuit van Camelbak en het gemak van het afsluiten ervan. Net als bij de reguliere Podium-bidons is hij smaakvrij, BPA-vrij en makkelijk schoon te houden. Kortom, een prima bidon die je drank echt wel wat langer op temperatuur houdt dan een niet-geïsoleerde fles. Maar verwacht niet dat je na een uur nog écht warme drank hebt. Als je dat zoekt, kun je misschien beter hun dik geïsoleerde drinkzak voor in hun rugzakjes gebruiken, of de stalen, dubbelwandige thermofles. Ik verwacht wel dat de Podium Chill beter presteert in de zomer, als je je drinken juist koud wilt houden en er eerst flink wat ijsblokjes in kiepert.
Meer info vind je op de site van Camelbak.
Droge kuiten, Specialized Rain Shoe Cover
Getest door Edwin Haan
Specialized maakt niet alleen fietsen, ook hun kledingen accessoires-collecties zijn goedgevuld. Deze Rain Shoe Covers, regenoverschoenen in goed Nederlands, zijn ontzettend hoog. Zelfs met mijn lange benen komen ze makkelijk tot halverwege mijn kuiten. Dat is fijn, want zo krijgt opspattend water minder kans om langs de bovenkant toch naar binnen te sijpelen. Dat is ook de enige plek waar je je druk om hoeft te maken, want verder zijn ze volkomen waterdicht.
Over ieder detail lijkt goed nagedacht te zijn: de naden zijn netjes afgetapet, er zit extra stevig materiaal onder de zool en de lange rits aan de achterkant heeft een zachte beschermflap – zodat de rits je broek niet stuk schuurt of bij jou voor huidirritatie zorgt. Bovenaan zit antislipmateriaal, zodat ze de hele rit lekker hoog blijven zitten. Het logo en een streepje achterop zijn reflecterend en het materiaal is redelijk elastisch. Zo krijg ik ze ook over mijn maat 47 heen, tenminste, bij mijn wegschoenen. De grove zolen van mijn MTB- en gravelschoenen zijn te veel van het goede, daar krijg ik ze niet goed overheen.
Al rijd ik nog steeds liever in de zon dan in de regen, met dit soort fijne regenkleding is het toch wat minder afzien. De Rain Shoe Covers kosten 80 euro.
Meer info vind je op de site van Specialized.


Getest door Hans Raven
Brede voeten? Daarbij zie ik het in mijn bikefitpraktijk regelmatig ‘knellen’. Er wordt te vaak gekozen voor langere en daarmee ook bredere schoenen. Maar om in een te lange schoen niet te gaan schuiven en glijden, zet de voet zich schrap. En dat kan tot (voet)klachten en instabiliteit leiden. Koop daarom een schoen in de juiste lengte én breedte. Zelf rijd ik nu alweer een anderhalf jaar met de Lake CX 302 Extra Wide, een lichtgewicht, goed ventilerend schoentje met een carbon zool die geen krimp geeft.
Mijn tenen liggen rustig en comfortabel in de brede neus. En er is ruimte voor een maatwerkzooltje – de standaardzool biedt voor mij geen steun of houvast. De hak sluit lekker aan, wat weleens een dingetje kan zijn bij andere Lake-schoenen.


De plaatjes kunnen ver naar achteren. De in twee richtingen verstelbare BOA’s zonder hendeltjes zijn een zegen en doen na twaalf maanden nog steeds hun werk alsof ze nieuw zijn. Na een jaar intensief gebruik, ook op de gravelbike, zijn deze Lakes nog in goede staat. Heerlijke, zij het prijzige schoentjes die in maar liefst drie breedtematen verkrijgbaar zijn – én in hele en halve maten. Dat doet de fabrikant goed. Grote kans dat er één tussenzit die bij jouw voet past. Wel altijd eerst de lengte én breedte (laten) meten! Op dit moment kosten de schoenen 349 euro.
Meer info vind je op de site van Lake.
UIT ÉÉN STUK, Edubied Monoblocks
Edubied maakt 12-speed cassettes uit één blik koudgewalst staal. Ze zijn er in verschillende tandwielverhoudingen voor zowel SRAM, Campagnolo als Shimano. Volgens de praktijkervaringen van sommige Fiets-forumleden schakelt het allemaal prima. Je hebt de keuze uit diverse combinaties die de grote merken niet bieden. Een 13-34 bijvoorbeeld. En omdat ze uit één stuk gemaakt zijn, wegen ze ook niet veel. Een 11-26-cassette weegt, inclusief lockring, bijvoorbeeld maar 156 gram. Prijzen beginnen bij 229 euro.
Meer info vind je op de site van Edubied.

