In de rubriek Gezien & Getest van Fiets Magazine duiken we in de nieuwste fietsitems: van onderdelen en accessoires tot kleding en andere opvallende gadgets. Welke producten vielen op en wat hebben onze redacteuren getest? In week 7 zetten we de spotlight op items van: 9th Wave, HJC, Nabico, Route Werks, Grezzy+ en Le Patron.
Hollands zonnetje, 9TH WAVE ANATH 423 GRAVEL+
Getest door Ronald Brouwer
Het Nederlandse 9th Wave levert sinds 2015 carbon wielen. Ik testte hun Anath 423-gravelwielen die 1599 euro kosten. Deze zijn 42 millimeter hoog en gemaakt van lichtgewicht carbon. Je kunt kiezen uit DT Swiss 350-, DT Swiss 240- of Classifiednaven. Uiteraard is er daarnaast de keuze voor Shimano of SRAM voor de body. Afhankelijk van deze keuzes weegt de set ergens tussen de 1.460 en 1.530 gram. Dat is een keurig gewicht voor 42 millimeter hoge gravelvelgen.
Aan het ontwerp vallen twee zaken op. Ten eerste het asymmetrische profiel, dat ervoor zorgt dat de spaakspanning aan de aandrijfkant hetzelfde is als aan de niet-aandrijfkant. Dat leidt weer tot een stabieler wiel en minder kans op spaakbreuk. Vooral voor een gravelwiel is dat erg prettig. Het tweede dat opvalt, is de interne breedte van maar liefst 33 millimeter. Dat past helemaal in de trend van steeds bredere velgen – ideaal voor de bredere gravelbanden. Ik heb deze set zelf op het strand getest met 50 millimeter strandbanden en dat ging perfect.
In het gebruik zijn de wielen echt fantastisch, het rijdt als een zonnetje. Bovendien heb ik nog nooit zo’n gemakkelijke montage van banden op hookless velgen meegemaakt. Ik legde mijn banden om de velg, pakte een normale fietspomp en had direct de tubeless banden op spanning. Zonder latex toegevoegd te hebben, waren ze een week later nóg op spanning. Alles bij elkaar is dit een uitstekend product
Meer info vind je op de site van 9th Wave.



Koreaanse furie, HJC FURION 3
Getest door Herman van Tilburg
HJC maakte aanvankelijk naam in de motorsport, maar door de introductie van hun Ibex, Valeco en Furion heeft het helmenmerk in korte tijd ook een goede reputatie opgebouwd onder fietsers. Hun aerodynamisch ogende Furion is inmiddels toe aan de derde generatie, die ik testte in de chique kleur White Hologram. Geen fan van deze tint? Geen probleem: er zijn zes andere om uit te kiezen.
Volgens HJC is de helm verbeterd op het gebied van aerodynamica en ventilatie, dankzij extra ventilatieopeningen aan de voor-, zij en bovenkant. Wat direct opvalt, is de compacte vorm: je hebt hiermee geen ‘paddenstoel’ op je hoofd, dat komt de luchtweerstand ten goede. Mijn helm in maat medium weegt 255 gram, wat vergelijkbaar is met soortgelijke exemplaren van de concurrentie. Op het gebied van veiligheid heeft HJC hun eigen SLID-systeem ontwikkeld, dat tot doel heeft om rotatie- en impactkrachten op de schedel te verminderen bij een val.



Bij het opzetten viel het compacte gevoel direct op. Hij sluit goed aan op mijn hoofd, al lijkt de bovenzijde iets smaller uit te vallen dan bij andere merken die ik heb getest. De bandjes, die rechtstreeks uit de helm komen, zitten stevig en sluiten goed aan rond mijn oren. De zachte pads voelen prettig aan en zitten op de juiste plekken. De Furion 3 is voorzien van een draaiknop aan de achterzijde om de pasvorm aan te passen. Voor mijn hoofd kan ik in maat medium de draaiknop op de strakste stand zetten, maar het voelt alsof het nog nét een tikje strakker zou mogen. Desondanks bleef de helm tijdens verschillende weg- en gravelritten goed op zijn plek zitten, zonder dat hij nadrukkelijk aanwezig was.
Wat ventilatie betreft is het lastig om een oordeel te vellen door de winterse omstandigheden tijdens mijn test. Ik had tijdens mijn ritten in ieder geval weinig last van zweet, en de helm was na afloop niet echt nat. Hopelijk een goed teken voor de zomermaanden. Mijn eerste kennismaking met het Koreaanse HJC is in elk geval positief. 209 euro is niet goedkoop, maar vergeleken met andere premiumhelmen is het een concurrerende prijs.
Meer info vind je op de site van HJC.
ITALIAANS LINTJE, Nabico Roubaix Flow Gold
Het kan geen kwaad om, met het oog op het voorjaar, een nieuw lintje om je stuur te wikkelen. Uit Italië kregen we een paar setjes van Nabico opgestuurd. Dat merk maakt al meer dan vijftig jaar stuurlinten, waarbij vooral grip hoog in het vaandel staat.


Op hun site zie je de meest opvallende ontwerpen langskomen, maar Nabico heeft ook ‘gewone’ lintjes, zoals de klassiek ogende Siena en de zwarte Gavia. Een redactiefavoriet is de gouden Roubaix, die 34,50 euro kost en waarvan de kasseitjes van een afstandje wel iets weg hebben van een slangenprint. Zeker de moeite van een websitebezoek waard.
Meer info vind je op de site van Nabico.
DÉ ULTIEME STUURTAS?, ROUTE WERKS THE HANDLEBAR BAG
Getest door Edwin Haan
Er ligt een flinke stapel fiets- en stuurtassen bij mij in de schuur, maar geen enkele is zo goed als The Handlebar Bag van Route Werks die 146,70 euro kost. Je bevestigt hem met een stevige klem op de houder die op je stuur blijft zitten. Stuurtassen zitten vaak in de weg van je fietscomputermount, maar hier hebben ze dat slim opgelost door een plekje voor een mount op de deksel te monteren. Ja, deksel, want deze tas heeft een harde bovenkant.
Het geheel zit bijzonder solide op mijn fiets, heeft wat kleine vakjes (buiten en binnen) en het grote vak is groot genoeg voor een systeemcamera met flinke lens. Of voor een heleboel reepjes, gelletjes, een regenjack en een schone onderbroek. De rest van de tas, met ruim 3 liter inhoud, is gemaakt met een buitenkant van dik, gecoat Cordura-nylon en een voering van Gridstop-nylon.


Ik gebruik hem op mijn gravelbike; doordat er niets schudt of trilt merkte ik er tijdens het fietsen nauwelijks iets van. En dat ondanks een eigen gewicht van 680 gram. Ja, er zijn lichtere stuurtassen. Maar veel steviger ga je ze niet vinden. Tijdens een appeltaartstop haal je de tas met één klik van je stuur en neem je hem dankzij de meegeleverde (wel wat dunne) schouderband gemakkelijk mee. Omdat de deksel scharniert, kun je die zelfs tijdens het fietsen simpel met één hand openen om even snel iets uit de tas te halen.
De computermount moet je er overigens los bijkopen, die zijn er voor de diverse mountsystemen van de fietscomputerfabrikanten. Route Werks maakt ook nog wat accessoires, bijvoorbeeld een mount om op de stuurklem te zetten als je de tas een keer niet gebruikt. Mooi ontworpen, daar in de US of A.
Meer info vind je op de site van Route Werks.
GRIJS, LOBBIG EN STIL, GREZZY+ OIL-POWER GRAPHENE
Getest door Edwin Haan
Het ene smeermiddel is het andere niet. Zo verkoopt Grezzy+ voor 14,50 euro een variant met toegevoegd grafeen. Het is een knijpflesje met olie waaraan ‘100% zuivere nanografeen in combinatie met koolwaterstoffen en teflon’ is toegevoegd. Dat moet zorgen voor minder weerstand en een lekker stille ketting. Het resultaat is een wat lobbige, grijze olie, die het in de praktijk prima blijkt te doen.



Of het echt minder weerstand geeft is niet te meten, er komt sowieso weinig weerstand uit je aandrijflijn. Maar mijn ketting bleef hoe dan ook lekker stil en het spul blijft vrij lang zitten, ook onder natte omstandigheden. Het lijkt wat droger dan ‘normale’ olie, iets tussen wax en olie in. Zeker als je na het aanbrengen het overtollige spul even weghaalt met een schone doek, blijft je ketting best lang schoon en soepel draaien.
Meer info vind je op de site van Grezzy+.
VRIJETIJDSCOUREUR, Le Patron Casual coureur 2.0
Le Patron ontwerpt hun kleding in Amsterdam en laat het vervolgens maken in Portugal. Deze Casual Coureursweater is gemaakt van katoen, heeft geribbelde boorden en een lekker zachte, geborstelde binnenkant. Voor 109,95 euro te bestellen van maat XS tot en met XXL.
Meer info vind je op de site van Le Patron.

