Kirsten Wild won gisteren de eerste etappe van de Ronde van Qatar. De renster van Liv-Shimano deed dat op een Giant Envie Advanced. ”Een ideale fiets voor iemand die kan sprinten en van waaierrijden houdt”, zegt onze landgenote over haar nieuwe fiets.

Wild was gewend aan de Felt waar ze bij Argos-Shimano op reed. ”Het belangrijkste verschil tussen de Felt en de Envie is het remsysteem van de Giant”, vertelt Wild. De Envie maakt gebruik van het SpeedControl SLR remsysteem. De voorrem zit daarbij achter de vork in plaats van ervoor. ”Je voelt dat dit anders remt. Daar moet je wel even aan wennen”, zegt ze. Wild zegt dat het lastig uit te leggen is wat er tijdens het remmen nu zo anders voelt. ”Het is vooral een gevoel. Het is belangrijk om je één te voelen met je fiets”.

De Envie is een fiets die Giant speciaal voor vrouwen ontwikkelde. Er zit veel techniek en innovatie in verwerkt die je ook terug ziet bij andere fietsen van de fabrikant uit Taiwan, zoals de Propel. De Envie heeft een geometrie die volgens Giant specifiek op vrouwen is afgestemd. Olympisch- en wereldkampioene Marianne Vos was nauw bij de ontwikkeling van de Envie betrokken.

Voor Wild is de Ronde van Qatar één van de hoofddoelen dit seizoen. ”Er zijn niet veel wedstrijden die perfect zijn voor sprinters en vrouwen die in een waaier kunnen rijden. De Ronde van Qatar lijkt  in die zin voor mij gemaakt te zijn”. Wild vindt het jammer dat er niet meer wedstrijden zijn waar sprinters volop kans hebben om te winnen. ”Bij de mannen zijn er toch meer wedstrijden waar sprinters zich kunnen laten zien. Neem alleen al de Tour de France. Gelukkig hebben we bij de vrouwen nog de Giro Donne, waar altijd wel een paar ritten bij zitten voor de sprinters”.