Ze waren behoorlijk vies. Maar ook erg betrouwbaar. Marianne Vos reed afgelopen weekend naar haar zevende wereldtitel veldrijden op haar Giant TCX Disc crossfietsen.

Meest opvallend aan de fiets van Marianne Vos is de stuurpen met een hellingshoek naar beneden. Hoewel de wereldkampioene al met het kleinst verkrijgbare frame rijdt, een 50 cm, wil ze toch een nog lagere zit. De enige mogelijk hiervoor is een 85 mm stuurpen van -30 graden. Onderdelen leverancier PRO heeft zo’n stuurpen niet in de collectie. Deze stuurpen komt daarom uit één van de fabrieken van Giant. Vos rijdt met een 42 cm PRO Vibe 7s stuur, dat iets naar achteren is gekanteld.

Vos rijdt in het veld met schijfremmen. Ze heeft zowel voor als achter, remschrijven van 140 mm, bevestigd op naamloze Shimano wegwielen. De wielen zijn van carbon met velgen van 35 mm hoog. Ze zijn gebouwd op CX 75 naven met ruimte voor 28 spaken. Marianne Vos rijdt met de elektronische Shimano Di2 groep en ovale Rotor Q-Rings voorbladen: 38/46 tands. De cassette is een 11-28.  Ook opvallend zijn de ietwat lange cranks voor haar lengte: 172.5 mm.

 

Op de foto staan Dugast Typhoon tubes afgebeeld. In de wedstrijd besloot Vos toch met de Rhino’s te rijden. Door de modder had onze landgenote meer grip nodig. De banden zijn 33 mm breed, de maximum breedte volgens de regels van de wereldwielerbond UCI.

De fiets van Marianne Vos weegt 7,98 kilo. Dat is een beetje aan de zware kant. Maar het weerhield haar er niet van om in eigen land alweer haar zevende wereldtitel op te halen. (Foto’s Robin Wilmott/ Future)