Alle basisschoolkinderen op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee krijgen een gratis fietshelm. In totaal geeft Goeree-Overflakkee de komende dagen 4500 helmen weg aan kinderen tussen de 4 en 12 jaar. “Op het eiland rijden al veel mensen met een helm,” zegt wethouder Marnix Trouwborst.

Goeree-Overflakkee is vooral in trek bij Duitse toeristen en zij dragen ook in Nederland een helm tijdens het fietsen. “Dat komt omdat het daar verplicht is, maar er ligt wel een verband tussen de ongevallen die kinderen kunnen overkomen, en het dragen van een helm,” aldus Trouwborst tegen RTV Rijnmond. Jaarlijks belanden er rond de tweeduizend kinderen in het ziekenhuis door een ongeluk met de fiets. Goeree-Overflakkee wil dat de kinderen minder letsel overhouden aan de ongelukken. Met ‘Helmo de Helmheld’ wil de gemeente aan kinderen laten zien dat een helm veilig is en ook best leuk kan zijn.

Ook nieuwe basisschoolleerlingen krijgen een gratis helm. Kinderen kunnen de komende weken meedoen aan speciale teken- en knutselwedstrijden waarbij ze een ontmoeting kunnen winnen met een nationale held, met helm. Eind juni vindt op Goeree-Overflakkee het Nederlands kampioenschap wielrennen plaats, dus de kans dat het een wielrenner is, is wel aanwezig.