HOOFDDORP – Tyler Hamilton heeft dinsdag onder ede verklaard dat hij door ploegleider Bjarne Riis is voorgesteld aan de beruchte dopingarts Eufemiano Fuentes.

De voormalig renner uit de Verenigde Staten werd dinsdag verhoord in Operación Puerto via een videoverbinding.

Hamilton verklaarde eerder al in zijn boek ‘The secret race’ dat Riis een rol had gespeeld bij zijn dopinggebruik in de tijd dat hij voor het Deense Team CSC reed. Riis is nu ploegleider van Saxo-Tinkoff.

Hamilton, die ook getuigde in de grote dopingzaak rond Lance Armstrong, zei verder dat de Spaanse mountainbiker Alberto Leon tijdens de Tour de France van 2002 bij hem een bloedtransfusie verzorgde.

Leon had hier verder geen medische opleiding voor gehad. De Spanjaard was eerder al bestempeld als een sleutelfiguur in de zaak rond Fuentes. Hij pleegde in 2011 zelfmoord.

Gezondheid

Hamilton verklaarde dat hij jaarlijks tussen de 25.000 en 50.000 euro overmaakte aan Fuentes voor doping en het verzorgen van bloedtransfusies.

Fuentes kan niet worden vervolgd voor het verstrekken van doping (dat was niet strafbaar in Spanje toen hij in 2006 werd opgepakt), maar wel voor het in gevaar brengen van gezondheid van sporters.

© NUsport