Mathew Hayman heeft verrassend Parijs-Roubaix gewonnen. De 38-jarige Australiër van Orica-GreenEdge was in een sprint van een kopgroep van vijf sneller dan Tom Boonen en Ian Stannard.

In aanloop naar de eerste kasseistroken reed er een grote groep, met onder anderen Hayman, Sylvain Chavanel, Roy Curvers, Danny van Poppel, Mark Cavendish en Stijn Devolder, weg. Het peloton onder leiding van Etixx – Quick-Step hield de vluchters op een redelijke afstand. Door een valpartij op de kasseien van Maing verbrokkelde het peloton en reed plots een groep met tempomaker Tony Martin, Tom Boonen, Sep Vanmarcke en tal van Sky-renners vooraan. Peter Sagan en Fabian Cancellara hadden de slag gemist.

Stuk voor stuk werden de vroege vluchters gegrepen, waarna er een kansrijke kopgroep ontstond met maar liefst vier renners van Team Sky. De Britse ploeg schakelde zichzelf echter uit door tweemaal in een gladde bocht op de natte kasseien te vallen. Stannard en Rowe overleefden de valpartijen, maar Gianni Moscon en Salvatore Puccio werden bijgehaald.

Fabian Cancellara maakte samen met Peter Sagan het tempo in de achtervolgende groep. Ook Niki Terpstra zat daarbij, maar hij kwam na een val van Cancellara op kasseistrook Mons-en-Pévèle in het gras terecht. Ook Cancellara kwam ten val en maakte in zijn laatste Parijs-Roubaix geen kans meer op de zege en reed voortdurend op drie minuten achterstand rond. Sagan wist wonder boven wonder over Terpstra te springen en bleef overeind.

De vluchters, met Boonen, Vanmarcke, Stannard, Edvald Boasson Hagen, Mathew Hayman, Heinrich Haussler, Imanol Erviti, Marcel Sieberg en Aleksejs Saramotins, bouwden hun voorsprong uit tot een minuut op de groep Sagan. Er werd wat naar elkaar gekeken waardoor de achtervolgers dichterbij kwamen, maar de voorsprong was groot genoeg om vooruit te blijven.

Door een tempoversnelling van Rowe in dienst van Stannard bleven er vooraan vijf man over: Stannard, Hayman, Vanmarcke, Boasson Hagen en Boonen. Op Carrefour de l’Arbre versnelde Vanmarcke en reed hij weg van zijn medevluchters. Boonen, Stannard en Boasson Hagen hadden veel moeite om het tempo te volgen en zagen de Belg steeds verder weg rijden. Ondertussen wist Hayman aan te sluiten bij de drie achtervolgers. Door een enorme inspanning van Stannard was alles op twaalf kilometer van het einde weer samen.

Op de kasseien van Hem, op zeven kilometer van het einde, versnelde Vanmarcke opnieuw. Niet veel later reed Stannard weg, maar Boonen en Vanmarcke pakten hem terug. Ook Hayman, Boonen, Boasson Hagen en opnieuw Stannard probeerden het, maar het leek op een sprint uit te gaan draaien. Tot Boonen demarreerde, Hayman er overheen ging en Boonen net erbij wist te blijven.

Op de wielerbaan van Roubaix draaiden Hayman en Boonen samen op en kregen zij gezelschap van Vanmarcke. Ook Boasson Hagen en Stannard sloten aan, waarna het alsnog op een sprint met vijf aankwam. Boonen ging van kop af aan, maar Hayman bleek verrassend de sterkste te zijn en bleef de viervoudig winnaar voor. Stannard maakte voor Vanmarcke en Boasson Hagen het podium compleet.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=WPvM6R0Kl2Q[/youtube]