Door de ingrijpende maatregelen van de overheid mogen we in Nederland tot en met 6 april eigenlijk geen kant meer op. Sportclubs worden gesloten en in groepsverband sporten is ook niet meer toegestaan. Een rondje rijden en ergens een appeltaart eten? Vergeet het voorlopig maar. De komende weken moeten we ons beperken tot individuele ritjes of Zwift. Hoe blijven we fit en houden we plezier in het fietsen? Hieronder vind je vijf tips!

1. Fiets zoveel mogelijk alleen

Trainen is voorlopig ‘gewoon’ buiten toegestaan. Op moment van schrijven zitten ze in Italië en Spanje in lockdown en is het daar verboden om de straat op te gaan (met enkele uitzonderingen daargelaten, denk aan boodschappen halen). In Nederland is dat (nog) niet het geval, dus mag je gewoon lekker buiten fietsen. Pas daarbij wel op en fiets het liefst niet in groepsverband om eventuele besmettingen te voorkomen. Neem het advies van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, GGD en RIVM wel serieus. Fiets je toch met een paar fietsvrienden, zorg er dan voor dat de wind gunstig staat als je sputum uitspuugt en deel niet dezelfde bidon.. Geef elkaar geen high fives of handen en was vooraf én na afloop goed je handen.

De KNWU laat in een verklaring weten dat je buiten gewoon kunt trainen, maar geeft ook aan dat je beter in je eentje op pad kunt gaan dan een groep. In Spanje en Italië staat er overigens een straf op het trainen. Ga je in Spanje de weg op, riskeer je een boete van €3.000. Waarom? Stel dat je valt, dan houd je een bed in het ziekenhuis bezet en is er minder plek voor coronapatiënten.

Slimmer fietsen in een groep
Eventjes niet in een groep fietsen..

2. Ga Zwiften!

Een veiligere optie is om te Zwiften. Áls we een totale lockdown krijgen, dan is Zwift dé manier om fit te blijven. Je moet dan wel een fietstrainer hebben, daar lees je hier meer over. Eigenlijk had ik gehoopt om in maart/april niet meer over Zwift te schrijven – het is immers te mooi weer om binnen te fietsen, maar om conditioneel op niveau te blijven is Zwift de komende weken misschien wel je beste vriend. Ken je dat verhaal van Ramon Sinkeldam en Arnaud Démare? Zij zaten in de Verenigde Arabische Emiraten in quarantaine omdat ze hun hotel niet mochten verlaten na een positief coronageval. Na een paar trainingsarme dagen konden ze via Zwift eindelijk weer aan hun conditie werken. Sinkeldam werkte in zijn hotelkamer tweemaal per dag een training af van zo’n 30 à 40 kilometer.

Lees ook

Meerdere profs (waaronder Démare) organiseren groepsritten op Zwift. Zo kun je dus mooi in een groep trainen zonder gevaar te lopen. Daarnaast is er de Tour of Watopia, een ‘etappekoers’ dat tot en met 2 april loopt. Voor alle data en tijden moet je de site van Zwift even checken.


Met Zwift blijf je lekker in conditie.

3. Wedstrijd nabootsen

Iedereen snapt wel dat we te maken hebben met een serieus virus, maar desalniettemin blijft het vervelend dat wedstrijden worden geschrapt. Heb je specifiek naar een wedstrijd toegeleefd in maart of april? Plots blijkt alle trainingsarbeid voor niets te zijn. Althans, zo voelt het. Trek de goede lijn door, blijf actief en wie weet sta jij straks in de zomer topfit aan de start van wedstrijden of toertochten. Aangezien grote evenementen niet meer toegestaan zijn, zou je ervoor kunnen kiezen om zelf wedstrijden na te bootsen. Afstand en tijd mag je helemaal zelf invullen, maar je zou kunnen denken aan een tijdrit van 20 kilometer. Doe dat over twee weken weer en je kunt een beetje zien waar je staat, ondanks het gebrek aan ‘echte’ wedstrijden. Je zorgt zo voor een goede trainingsprikkel.

Let ook hier echter op. Sporten versterkt het immuunsysteem, maar na een inspanning is de derde lichamelijke afweerlinie even zwak. Op dat moment ben je dus vatbaar voor eventuele virussen. Trainen mag volgens de deskundigen, maar het liefst niet te zwaar.


Eén keer per week flink diepgaan om te kijken waar je staat.

4. Nieuwe doelen stellen

Hoe blijf je gemotiveerd? Als je fietst zonder (wedstrijd)doel is er weinig aan de hand. Heb je echter een bepaalde wedstrijd of toertocht op het programma staan en heb je er weinig vertrouwen in dat het nog doorgaat, dan is het lastig om met veel moraal de fiets op te stappen. Kijk daarom vooruit en stel nieuwe doelen. Je helemaal richten op een wedstrijd of tocht in april/mei lijkt ons niet verstandig; de kans is immers groot dat het geen doorgang vindt. Veel wedstrijden worden verplaatst naar het najaar, dus zorg ervoor dat je dán in vorm bent.

Je kunt ook doelen stellen zonder er een wedstrijd of evenement aan vast te plakken. Wat denk je ervan om bijvoorbeeld een keer 100/200 of 300 kilometer te fietsen? Of de route van de Amstel Gold Race nafietsen in mei of juni? Wees creatief en verzin zelf leuke doelen om actief en in vorm te blijven! Je hebt daar lang niet altijd een wedstrijd of ander evenement voor nodig. Let ook een beetje extra op je voeding. Het is heel verleidelijk om in een (verplichte) rustperiode slecht te eten, maar alle kilo’s moeten er straks ook weer af.. Gezond eten helpt daarnaast ook mee om minder vatbaar te zijn voor ziektes.

53rd Amstel Gold Race 2018
Fiets de hele route van de Amstel Gold Race na! Of verzin iets anders..

5. Wedstrijden terugkijken
’s Ochtends een lekker stukje fietsen, ’s middags languit op de bank naar de beeldbuis staren. In maart en april is dat voor de gemiddelde wielrenner/wielerliefhebber een beetje het ritme. Maar wat nu? Er is geen koers op tv en ook andere sporten zijn afgelast. Om toch een beetje in het ritme te blijven is het een goed idee om wedstrijden terug te kijken. Zoek op Youtube naar ‘Amstel Gold Race 2019’ en je bent direct weer helemaal in de mood. Eén minpunt: na afloop van de video slaat het besef dubbel zo hard toe dat er voorlopig geen koers is. Nog een tip: De Kleedkamer van Sporza is een mooie serie. Of luister onze Fiets podcasts terug.

Mathieu van der Poel 2019
Herbeleef de klassiekers om gemotiveerd te blijven.