Een sportief doel wordt vaak te snel gekozen. Zonder goede basis, waardoor de beleving niet optimaal is. De vraag van deze maand in de rubriek service course is dan ook: hoe kies ik het evenement dat bij mijn huidige niveau en bij de groei die ik nog kan maken past?
Kies een passend doel
Eerst zou ik willen bepalen waarom het verstandig is een doel te kiezen dat bij je niveau past. Een doel kan namelijk enorm motiveren om de benodigde trainingsarbeid te verzetten. Kies je echter een doel dat je op dit moment of bij wijze van spreken ongetraind zou kunnen volbrengen, dan mist het deze motiverende functie en dat is jammer. Vaker zien we dat een evenement wordt gekozen dat eigenlijk te zwaar is. Dan kan het doel wellicht stimulerend werken in de weg ernaartoe, maar kan je het evenement uiteindelijk niet volbrengen. Dit overkomt maar liefst één op de tien deelnemers aan de Marmotte.
Daarnaast is er een grotere groep die wel de finish haalt, maar op hangen en wurgen. Die hebben soms weken nodig om te herstellen van de inspanning. Weken waarin tekenen van niet-functionele overreaching en zelfs overtraindheid de kop op steken, zoals slecht slapen, verminderd prestatieniveau, zware vermoeidheid, geïrriteerdheid en zelfs depressie. Het behoeft geen betoog dat je dan beter een week later voor de Vaujany had kunnen kiezen, waarbij je in hetzelfde gebied ongeveer 50 kilometer en 1000 hoogtemeters minder fietst.
Zwaarte inschatten
Maar hoe kies je dan een doel dat bij je niveau past? Dat is inderdaad nog niet zo makkelijk. In de eerste plaats is het verstandig de zwaarte van het evenement in te schatten. Daarbij kijk je naar de hoogtemeters, afstand, ondergrond en ook de te verwachten weersomstandigheden. Bij evenementen in de zomer bleek de afgelopen jaren vooral de temperatuur de grootste tegenstander. Hierop kan je acclimatiseren door al langer in hogere temperaturen te trainen, maar zal je vooral je intensiteit moeten aanpassen. Dan moet je dus nog wel de ruimte hebben in je prestatieniveau om het tempo iets te verlagen en nog steeds de tijdslimieten te halen.
Ook de hoogtemeters worden vaak onderschat. Evenementen met meer dan 5000 hoogtemeters zijn geen uitzondering meer. Terwijl profs in grote ronden op een dag bijna nooit 5000 hoogtemeters voor hun kiezen krijgen. Voordat je deelneemt aan zo’n evenement, moet je al met goed gevolg 2000, 3000 en 4000 hoogtemeterevenementen hebben volbracht. Daarbij maakt het nog wel een verschil of je deze hoogtemeters maakt op geaccidenteerd terrein of op een aantal lange cols. In wat meer heuvelachtig gebied krijg je soms wat hoogtemeters ‘cadeau’ en kan je je altijd nog wel over een kort klimmetje sleuren. Als de pijp echt leeg is, kan je dit trucje op een Alpenreus niet uithalen.
Begin daarom in je evenementenkeuze niet te gek en probeer jaar voor jaar voor een groter doel te gaan. Bedenk daarbij dat het niet alleen gaat om uitfietsen, maar ook of je voor een snellere tijd op de slotklim kan gaan. Wees vooral eerlijk of je consistent hebt doorgetraind. Want als je drie maanden niets hebt gedaan, dan mag je ervan uitgaan dat je progressie van het vorige jaar is verdwenen. Wees ook eerlijk hoeveel tijd je kan investeren als dat minder is dan vorig jaar, dan kan je niet van jezelf verwachten dat je hetzelfde niveau zal halen.
Join-Levelscore en actie!
In JOIN geven we bij elk evenement een brede range aan van het aanbevolen niveau. Deze JOIN levelscore matcht met je eigen niveau op de dag van het evenement. Dat betekent niet dat je het evenement niet kan volbrengen met een lagere score, maar dat je wellicht beter voor een ander evenement zou kunnen kiezen. Een evenement waarbij je jezelf niet volledig moet uitwringen, maar waarvan je na drie tot vijf dagen wel volledig bent hersteld. Als dat is gelukt, dan kan je daarna weer naar
een volgende uitdaging!