Bauke Mollema gaat na een sterk optreden in de Tour de France ook in de Vuelta voor een goed klassement. De Belkin-renner denkt echter niet dat hij tot de grootste kanshebbers op de eindzege in Spanje behoort.

Door Charlie Bootsman

“Ik denk dat er met Joaquim Rodriguez, Vincenzo Nibali en Alejandro Valverde drie topfavrieten zijn. Daar reken ik mezelf nog niet bij”, aldus de Groninger, die vorige maand als zesde eindigde in Frankrijk, tegen NUsport.

“Het is de meest onvoorspelbare van de drie grote rondes dit jaar. Het zou me ook niks verbazen als één van die mannen er door de Tour niet aan te pas gaat komen. Ik denk wel dat er in de breedte een heel sterk deelnemersveld is.”

Mocht een goede klassering voor Mollema geen haalbare kaart blijken, dan gaat de focus op dagsucces. “Zoals ik me nu voel, ga ik gewoon voor het klassement. Mocht dat niet lukken, dan kan ik met tien of elf aankomsten bergop altijd nog voor een ritzege gaan.”

Nieuw

Voor de Tour werd duidelijk gesteld dat Mollema voor de top tien ging, dit keer is het van dag tot dag bekijken wat de ambities zijn. “In principe ben ik op hetzelfde niveau als voor de Tour, alleen is het nieuw voor mij om twee grote rondes achter elkaar te gaan rijden. Ik weet eigenlijk niet hoe ik ervoor sta. Ik heb de Tour ook in de benen.”

Ondanks dat hij na de Tour alleen de Clasica San Sebastian reed, heeft Mollema het idee dat hij er fysiek en mentaal goed voor staat. Tijdens de Tour werd hij nog ziek. “Ik heb de afgelopen twee weken goed getraind. Het is ook niet zo dat ik na de Tour helemaal naar de klote was. Het was hectisch met die criteriums, maar ik heb daarna goed mijn rust gepakt.”

In de Tour kende Mollema een sterke eerste week. Dat zal nu ook essentieel zijn gezien de zware start van de Vuelta. “Je weet snel genoeg hoe je ervoor staat. Er zijn meteen klimmetjes. Als je die ritten goed overleeft, weet je dat het klassement erin zit. Al blijft de kans dan groot dat het verderop in de ronde wat moeilijker zal gaan.”

Gemoedelijker

De gedachte dat hij al een goede Tour achter de rug heeft, is rustgevend voor Mollema. “Die heb ik al op zak. Dat was het grote doel en dat is geslaagd. De Vuelta is altijd een stuk relaxter en gemoedelijker dan de Tour. Daardoor kom je wat meer aan je rust toe. Koersen in Spanje ligt me wel, het lijkt me een heel mooie ronde om weer een goed resultaat neer te zetten.”

Het deelnemersveld is dan wel sterk, maar nog is het geen Tour. “Het gemiddelde niveau van een Tourrenner is iets hoger. Conditioneel en qua focus is het hier ook anders. Ze hebben de spanning hier wel duidelijk over drie weken verdeeld. Meteen in het eerste weekend een lange klim, dat is wel bijzonder.”

Mollema vindt dat de organisatie van de Vuelta wel wat heeft overdreven met zoveel aankomsten bergop. “Dit is wel heel veel. Het had iets minder extreem gehoeven van mij. Het parcours ligt mij natuurlijk wel. Er is ook maar één individuele tijdrit en één ploegentijdrit.”

WK

Na de Vuelta gaat de focus van Mollema op de WK, die op 22 september beginnen. Het lijkt erop dat hij de voornaamste troef van de Nederlandse equipe wordt. “Dat zit er wel in. Ik denk dat we een heel sterke selectie hebben. Dat het zo lastig is met een lange klim erbij is wel gunstig voor ons. Het is in dat opzicht een veel beter parcours dan afgelopen jaar in Valkenburg.”

Tijdens de eerste week van de Vuelta zal bondscoach Johan Lammerts nog langskomen om de renners in zijn selectie te gaan volgen. “De tactiek maken we pas een week voor de WK. Die race zit wel in mijn achterhoofd tijdens de Vuelta, maar zolang ik goed in het klassement sta, ben ik daarmee bezig.”

© NUsport/Charlie Bootsman