HOOFDDORP – Katoesja zou om ethische redenen geen licentie hebben gekregen voor de World Tour. 

Dat bericht La Gazzetta dello Sport woensdag. De Russische equipe kreeg dinsdag een brief waarin de licentiecommissie van de UCI de beweegredenen uit de doeken doet om de formatie te weren van het hoogste niveau.

De UCI zou een aantal zaken hebben opgesomd die Katoesja een slechte naam hebben bezorgd. Zo werden Antonio Colom, Denis Galimzjanov en Christian Pfannberger onlangs gepakt op epo en werd Alexander Kolobnev vrijgesproken na een positieve test.

Diezelfde Kolobnev wordt ervan verdacht in 2010 de zege in Luik-Bastenaken-Luik te hebben verkocht aan Alexandre Vinokoerov.

Ferrari

Wat ook niet in het voordeel van de ploeg spreekt, is dat Denis Mentsjov, Mikhail Ignatjev, Vladimir Goesev en Kolobnev allemaal een hoofdrol dreigen te gaan spelen in het Padua-rapport, waarin de praktijken van de ‘dopingdokter’ Michele Ferrari centraal staan.

Tot slot baart het de UCI zorgen dat Viatcheslav Ekimov is aangesteld als nieuwe manager van de Russische ploeg. Ekimov was jarenlang de meesterknecht van de ontmaskerde Lance Armstrong.

Sportief en financieel heeft Katoesja de zaakjes wél goed voor elkaar. De equipe weet zich gesteund door enkele kapitaalkrachtige sponsors en heeft in Joaquim Rodriguez zelfs de winnaar van het voorbije World Tour-klassement in de gelederen.

Katoesja kondigde reeds aan naar het sporttribunaal CAS te stappen om de beslissing van de UCI aan te vechten.

© NUsport