Marcel Kittel vertrok met een uit twee delen bestaande droom naar Frankrijk. De Duitse sprinter van Argos-Shimano wilde het geel pakken op Corsica en winnen op de Champs-Élysées in Parijs. Op de openingsdag van de Tour werd het eerste doel bereikt, zondagavond moet de kroon op het werk volgen.

Door Anne Joldersma 

“Sprinten om de winst op de Champs-Élysées is altijd mijn droom geweest”, blikt Kittel vooruit op het traditionele slot van de Tour in Parijs. “En dat ga ik vanavond doen. Ik voel me nog steeds goed. Ik ben er klaar voor.”

Het was echter de vraag of de grote Duitser de zware slotweek in de Alpen kon overleven. Bij de Nederlandse ploeg werd meerdere malen gevreesd dat Kittel de eindstreep niet binnen de tijdslimiet zou halen. Teambaas Iwan Spekenbrink stelde zaterdagavond na de laatste col van de Tour dat hij niet getwijfeld had aan zijn kopman. 

“Kittel is de afgelopen jaren beter geworden in de bergen”, verklaart Spekenbrink. “Eerlijk gezegd had ik wel verwacht dat hij er zo goed doorheen zou komen (Kittel had elke dag de juiste bus te pakken -red.). Dit jaar liet hij in Parijs-Nice, een koers op hoog niveau, al zien dat hij er relatief makkelijk doorheen kwam. Dat was voor mij de belangrijkste indicator.”

“Maar natuurlijk ben ik ook wel opgelucht dat de ploeg als geheel zo goed door de bergen gekomen is”, geeft de teambaas toe. Argos-Shimano zag van de bewierookte sprinttrein alleen Tom Veelers afstappen in de bergen.

Last van mijn schouders

Bij Kittel zelf waren de zenuwen voor de Alpen echter wel bijna dagelijks zichtbaar. “Ik ben blij dat ze nu achter ons liggen. De afgelopen dagen zijn erg zwaar voor me geweest, maar ik heb nu het gevoel dat er een enorme last van mijn schouders af is. Ik keek heel erg tegen de laatste klimetappe op, maar ik ben in Annecy nooit in gevaar geweest en ik voel me nu zelfs beter dan na de etappe naar Le Grand-Bornand.”

Of dat goede gevoel ook vertaald wordt naar de vierde dagzege van Kittel, zal pas laat in de Parijse avond blijken. Het peloton finisht in verband met het honderdste jubileum pas rond de klok van half tien op de Champs-Élysées.

Feest

Winst of verlies, Spekenbrink benadrukt dat er bij Argos-Shimano hoe dan ook feest zal worden gevierd. “Het is alleen jammer dat Tom er niet meer bij is. Maar goed, hij was al geen klimmer en dan nog die valpartij erbij. Daar kan ik wel vrede mee hebben.” 

“Ik kijk echt uit naar de sprint van vanavond. De hele ploeg is hier dagenlang op gefocust geweest. Het gaat voor ons een mooie afsluiter worden van de Tour. En misschien winnen we wel weer, of misschien worden we tweede, derde of vierde. Als alles vanavond weer perfect loopt, hebben we het gewoon goed gedaan.”

Drie dagzeges en de gele trui. Hoort Argos-Shimano nu echt bij de grote jongens?
“We hebben bewezen dat onze methode werkt. Maar in wezen hebben we niets anders gedaan dan de laatste anderhalf jaar. Alleen nu lukt het ons ook in de Tour. We hebben het geweldig gedaan deze ronde.”

Lees alles over de Tour op onze special

© NUsport/Anne Joldersma