Op ongeveer drie en een half uur rijden van Utrecht ligt het Duitse Taunusgebergte. De Großer Feldberg biedt met een top van 878 meter een prachtig uitzicht op het nabijgelegen Frankfurt.

Het blijft een lastige afweging voor de Nederlandse wielrenner die serieus hoogtemeters wil maken. Waar ga je naartoe? Voor de Alpen of de Jura moet je al snel 6 tot 10 uur rijden. Het Taunusgebergte is een mooi alternatief voor de fietser die niet noodzakelijk cols van 1000 meter of hoger op wil rijden.

We kiezen het stadje Idstein als uitvalsbasis.   Alleen al in de oude binnenstad is een groot aantal hotels te vinden. Bovendien ligt het stadje ver genoeg van Frankfurt om niet te veel last te hebben van al te druk verkeer.
Meest bekende klim is de Großer Feldberg. Niet alleen is dit de hoogste berg van het Taunusgebergte, het is ook de berg die jaarlijks wordt beklommen in de wielerklassieker  Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt, vroeger bekend als de Rund um den Henninger Turm.

8 procent

Zwaarste kant van de berg is de klim via Hohenmark. Deze klim is ruim 20 kilometer lang, waarin iets meer dan 700 hoogtemeters worden gemaakt. De eerste tien kilometer zijn betrekkelijk eenvoudig met een stijgingspercentages tussen de 1 en 3 procent. Het venijn zit bij de Feldberg in de staart. De laatste kilometer is gemiddeld bijna 8 procent, met stukken van soms meer dan 10 procent. Boven op de berg staat een groot weer- en TV station.  Ook is er een cafeetje voor drankjes of een eenvoudige hap. De klim van de andere kant is met 14 kilometer aanzienlijk korter. Hoewel het maximum stijgingspercentage hier soms hoog kan oplopen, zit er halverwege de klim wel weer een korte afdaling in.

Hohe Wurzel

In het Taunusgebergte zijn talloze rondjes mogelijk. Na een rondje met daarin de Großer Feldberg kiezen we voor een rondje waarbij we minder andere wielrenners, motorrijders of andere dagjesmensen tegenkomen. Ten zuiden van Idstein ligt bijvoorbeeld de Hohe Wurzel. Met 617 een stuk minder hoog, maar leuk om te doen. De weg naar de top is niet bepaald een doorlopende klim. De route gaat op en af door een afwisselend landschap van bos, weides en kleine dorpjes. Hoe je de klim ook neemt, uiteindelijk kom je uit op de Hohe Straße, de L3037. Deze brede weg gaat niet helemaal door tot aan de top. Om de top te bereiken moet je afslaan op een smal weggetje. De top ligt midden in het bos bij een zendmast.
In het Taunusgebergte zijn voorlop hotels, campings en huisjes te vinden. Je vindt deze onder meer via de lokale vvv.