Ben je van plan om volgend jaar weer koersen te rijden? Let dan even goed op, want de KNWU heeft de wedstrijd- en licentiestructuur aangepast. Dat alles met als doel om de wedstrijdsport laagdrempeliger te maken en daardoor toegankelijker. Dit zijn de veranderingen.
Wielrennen blijft een enorm lastige sport om als beginner in te stappen. Want waar moet je beginnen? Zomaar even meedoen aan een criterium is haast onbegonnen werk. Je moet al over een goede conditie en stuurvaardigheid beschikken om je in een peloton staande te houden. Door de wedstrijd- en licentiestructuur op de schop te gooien, hoopt de KNWU een flinke drempel weg te halen.
Wat gaat er veranderen? Veel. De licentiecategorieën zoals we die al jaren kennen, gaan er allemaal uit. Vanaf 2025 rijd je niet meer in de Sportklasse, bij de Amateurs of Startlicentiehouders, maar fiets je in Klasse 1, 2 of 3. Er worden zelfs twee extra categorieën toegevoegd waarbij de nadruk meer op beginnende wedstrijdwielrenners komt te liggen.
Pakketten
Om te beginnen koop je voor het nieuwe seizoen niet meer een licentie voor een bepaalde categorie, maar wordt dat onderverdeeld in twee leeftijdscategorieën: een jeugdlicentie voor renners tot en met 14 jaar en een wedstrijdlicentie voor iedereen van 15 jaar of ouder.
Binnen deze nieuwe licentie kun je kiezen uit drie prijspakketten: basis, plus en premium. Zo’n pakket – niet te verwarren met de pakketten van de zorgverzekeraar – vertegenwoordigt wat je met zo’n licentie zou kunnen doen. Een basis-pakket geeft bijvoorbeeld toegang tot clubwedstrijden, een plus-pakket geeft ook de mogelijkheid om nationale koersen te rijden en een premium-pakket maakt onder meer het rijden van internationale wedstrijden mogelijk.
Afhankelijk van leeftijd, geslacht of niveau wordt er nog een extra categorieaanduiding (blauw voor KNWU-koersen, zwart voor UCI-wedstrijden) vermeld, zoals bijvoorbeeld voor de nieuwelingen. Daarmee krijgen zij startrecht in die categorie. Zelf kun je per onderdeel je niveau aanpassen. Ben je dus een goede wegwielrenner maar een mindere mountainbiker, kun je dat zelf aanpassen.
Weg met de categorieën
Zoals eerder aangegeven: categorieën zoals de Sportklasse en Amateurs zien we in 2025 niet meer terug. De hoogste amateurklasse gaat voortaan door het leven als Klasse 1, de Sportklasse als Klasse 2 en de Startlicentie als Klasse 3. Daarnaast worden Klasse 4 en Klasse 5 nog toegevoegd. Op beide niveaus rijdt een wedstrijdbegeleider mee die ervoor zorgt dat het peloton geneutraliseerd van start gaat. In Klasse 4 betreft het iemand die een kwartiertje rond de 34 à 37 kilometer per uur rijdt, in Klasse 5 is dat iemand die het tempo een half uur rond de 30 à 34 km/h houdt. Mocht je interesse hebben om als wedstrijdbegeleider mee te rijden, kun je je op de site van de KNWU opgeven. De categorieën elite, beloften en junioren blijven gewoon bestaan.
Oude format – Nieuwe format:
Amateurs -> Klasse 1
Sportklasse -> Klasse 2
Startlicentie -> Klasse 3
NIEUW: Klasse 4: koers met wedstrijdbegeleider (15 min à 34/37 km/h)
NIEUW: Klasse 5: koers met wedstrijdbegeleider (30 min à 30/34 km/h)
Promotie-/degradatiesysteem
Bij het aanvragen van je licentie vul je straks in op welk niveau je wil acteren. Te laag inschrijven om de prijzen op te halen heeft straks geen zin meer. Wielrenners die consistent goed presteren worden bevorderd om naar een hogere klasse over te stappen. Boek je goede resultaten in Klasse 4 en heb je op de nog nader te bepalen ranking een bepaald aantal punten behaald, dan promoveer je naar Klasse 3.
Promoveren is overigens altijd vrijwillig mogelijk. Voor degradatie geldt dat ook; van verplichte degradatie is geen sprake. Deze regeling moet ervoor zorgen dat wielrenners in de juiste klasse uitkomen. Dat levert niet alleen voor de sporter in kwestie een leukere wedstrijd op, maar ook voor mede-wedstrijdrenners die daardoor tegen gelijkwaardige tegenstanders fietsen. De promotie-/degradatieregeling wordt gemonitord en kan gedurende het seizoen worden aangepast.
Gevolgen voor masters
Organisatoren behouden de vrijheid om wedstrijden alleen voor bijvoorbeeld studenten, militairen of masters te organiseren, maar de KNWU roept wel op om alle standaard klassen aan te bieden bij hun wedstrijd. Dat heeft dus ook gevolgen, bijvoorbeeld voor masters. Voor hen zal het aantal wedstrijden afnemen. “Deze aanpassingen zijn cruciaal omdat het nieuwe basis-pakket enkel toegang biedt tot wedstrijden op het laagste niveau (clubparcoursen). Door deze wijzigingen weten renners straks precies welke wedstrijden binnen hun pakket vallen en welke niet”, schrijft de bond.
Gevarieerd aanbod
De nieuwe wedstrijdstructuur moet het voor wielersporters aantrekkelijker maken om deel te nemen aan koersen op alle niveau in elke regio. “Het doel is om een breed en gevarieerd aanbod van wedstrijden te creëren, zodat wielrenners elke twee weken een wedstrijd op hun eigen niveau kunnen rijden in hun eigen regio.”
De komende tijd zal meer duidelijk worden over de nieuwe opzet, zoals over de ranking en het promotie-/degradatiesysteem. Houd dus goed de site MijnKNWU in de gaten.