Matteo Trentin is de verrassende winnaar geworden van de achttiende rit in de Giro d’Italia. De Italiaan maakte pas in de laatste 300 meter de aansluiting bij ploeggenoot Gianluca Brambilla en Moreno Moser en was in een sprint de snelste. Voor Moser zat er niets meer in dan de tweede plaats. Brambilla werd derde.

De rit van Muggio naar Pinerolo was de langste van deze 99e Giro d’Italia. In totaal 24 renners reden al vroeg in de etappe weg en werden niet meer teruggepakt door het peloton, mede doordat er geen klassementsrenners meezaten. Daarbij twee Nederlanders: Albert Timmer en Pim Ligthart. De voorsprong liep op tot zo’n vijftien minuten. Op de klim naar Pramartino haakte de ene na de andere renner af en bleef alleen Moreno Moser en Gianluca Brambilla vooraan over.

Nikias Arndt, Matteo Trentin (ploeggenoot van Brambilla), Ivan Rovny en Sascha Modolo maakten in de afdaling van de Pramartino veel goed, maar kwamen niet tot aan de twee leiders. Op de San Maurizio op twee kilometer van het einde probeerde Moser zijn landgenoot van zich af te schudden, maar tevergeefs. Ook een poging van Brambilla mislukte, waarna het op een sprint uitdraaide. Moser ging van kop af aan, maar had niet door dat Matteo Trentin de oversteek maakte. Trentin maakte met amper 300 meter te gaan de aansluiting, versnelde direct en won de etappe. Moser werd tot zijn grote verbazing tweede voor Brambilla.

De klassementsmannen deden het rustig aan en verspilden nauwelijks energie. Daardoor blijft Kruijswijk leider, met nog twee zware bergetappes en de afsluitende rit naar Turijn voor de boeg.