De 38-jarige renner van Omega Pharma-QuickStep is een van de nog actieve renners die heeft getuigd tegen Lance Armstrong voor het rapport dat het Amerikaanse antidopingagentschap USADA heeft opgesteld over de dopingpraktijken bij US Postal.

Vanwege zijn bekentenis is Leipheimer, die in 2000 en 2001 uitkwam voor US Postal, voorlopig geschorst.

“Ik accepteer de straf van het USADA. De afgelopen vijf jaar ben ik schoon, zoals de hele sport schoner is geworden. Hopelijk blijft dat zo door mijn bekentenis en die van andere coureurs”, laat de Amerikaan weten in een verklaring in The Wall Street Journal.

“Als mensen aan doping denken, dan stellen ze zich een individu voor die middelen gebruikt om beter te worden. Mensen realiseren zich niet dat er sprake was van georganiseerd dopinggebruik in het peloton. Doping was niet de uitzondering, maar de norm.”

Betreuren

 

“Ik betreur de noodzakelijke beslissingen die ik moest nemen. Het was ook geen ‘goed of fout’-keuze? Het was eerder ‘doe het’ of ‘ga maar naar huis’. Ik zal er niet over liegen en neem nu mijn verantwoordelijkheid.”

 

“Toen het USADA naar me toe stapte, zei ik dat ik mee wilde werken. Ik wil niet dat ouders hun kinderen, die dromen van deelname aan de Tour, ontmoedigen.”

“Ik had eerder naar buiten kunnen komen, maar zou dat iets hebben bewerkstelligd – behalve het beëindigen van mijn carrière? Een individu die ervoor kiest de stilte te doorbreken, kan nooit een institutioneel probleem oplossen.”

© NUsport