AMSTERDAM – Teammanager Daan Luijkx van Vacansoleil-DCM vroeg bij de ploegpresentatie van zijn team om begrip nu zijn ‘geliefde wielersport’ onder vuur ligt. “We verdienen een tweede kans.”

Door Nando Boers

Luijkx wilde in Amsterdam niet met de vinger wijzen, maar stipte wel aan dat andere sporten minder te stellen hebben met negatieve media-aandacht dan het wielrennen.

“De sport wordt beschadigd”, zei Luijkx op een podium in het Amsterdamse filmmuseum EYE, gelegen aan ’t IJ. “Er is alleen maar aandacht voor het negatieve en nauwelijks meer voor de prestaties.”

Vacansoleil presenteerde haar renners woensdagochtend aan genodigden en media, aan de vooravond van de start van het wielerseizoen. Onder hen nieuwe namen als Juan Antonio Flecha, Grega Bole en José Rujano.

Luijkx: “Geef de sport een tweede kans, laten we niet Duitsland achterna gaan, waar alle sponsors een paar jaar geleden de wielersport verlieten.”

Opruimen

De ploeg van Luijkx heeft nog een sponsorcontract voor een seizoen met Vacansoleil.

“We moeten het verleden oplossen”, zei Luijkcx in zijn betoog. “We moeten zorgen dat we niet meer ingehaald worden door het verleden. Dat verleden moeten we in één keer opruimen en dan kunnen we beginnen met een nieuwe start.”

Luijkx refereerde met die uitspraak aan het bekendmaken van het nieuws dat de drie Nederlandse ploegen (ook Blanco en Argos-Shimano) volgende week een persconferentie gaan geven waarin ze gaan uitleggen hoe ze om willen gaan met dopinggebeurtenissen uit de periode 1999-2008, grofweg gezegd het tijdperk waarin Lance Armstrong heerste en waarin epogebruik en bloedtransfusies gemeengoed waren in het profpeloton.

© NUsport/Nando Boers