De Tour is begonnen! Zoals verwacht draaide het zaterdag op een massasprint uit en was Mark Cavendish daarin de snelste. De Britse renner van het Zuid-Afrikaanse Dimension Data was op Utah Beach sneller dan Marcel Kittel, Peter Sagan en André Greipel. Het is alweer zijn 27ste Tourzege.
Het wedstrijdverloop kon je vooraf eigenlijk wel uittekenen: een groepje reed weg, het peloton gaf ze niet al te veel ruimte en uiteindelijk werden ze in de laatste vijf kilometer gegrepen. Dat klopte ook, maar Alberto Contador zorgde toch wel voor een andere wending aan het verhaal. De Spanjaard kwam met nog tachtig kilometer te gaan ten val en blesseerde daarbij zijn schouder. Gelukkig voor hem (en voor ons, want na één dag een favoriet schrappen is nooit leuk) kon hij verder en reed hij de etappe uit.

De massasprint werd ontsierd door een grote valpartij. Michael Morkov van Katusha kwam in aanraking met een toeschouwer en viel. Dylan Groenewegen zat op dat moment in zijn wiel, maar wist wonder boven wonder overeind te blijven. Een topnotering zat er voor de Nederlands kampioen niet in, maar gelukkig hield hij geen schade over aan zijn allereerste Touretappe.

De sprint werd aangegaan door Peter Sagan. De wereldkampioen kreeg Cavendish mee in zijn wiel, waarna de Brit hem rechts passeerde en uiteindelijk het zegegebaar mocht maken. Kittel werd tweede voor Sagan en Greipel. Edward Theuns eindigde als vijfde en veroverde de witte jongerentrui. Cavendish mocht na afloop zijn allereerste gele trui in ontvangst nemen.

Meer over de Tour lees je op Procycling!