Voorzitter Pat McQuaid van de UCI heeft woedend gereageerd op een via internet gelekt document waarin zijn integriteit ter discussie wordt gesteld.

“Deze beweringen doen de waarheid geweld aan”, laat de Ier weten in een perscommuniqué. “Ze worden niet onderbouwd door bewijs.”

In de samenvatting van het dossier staat onder meer dat McQuaid en oud-voorzitter Hein Verbruggen van de UCI in de zomer van 2012 een bedrag van 250.000 euro hebben gevraagd aan een eigenaar van een wielerploeg, in ruil waarvoor ze het team en het wielrennen in het land van het team zouden promoten. De eigenaar weigerde te betalen.

Ook zou McQuaid  de dopingregels hebben versoepeld voor Lance Armstrong toen deze zijn comeback maakte begin 2009. De Amerikaan zat ten tijde van zijn rentree minder dan de vereiste zes maanden in de ‘doping testing pool’ van de UCI. Als tegenprestatie reed Armstrong gratis de Ronde van Ierland. Vrienden van McQuaid zitten in de directie van deze koers.

Verder probeerde de UCI in 2010 naar verluidt om de positieve dopingtest van Alberto Contador onder het tapijt te vegen in ruil voor geld, totdat de media lucht kregen van de zaak.

Zo staan er nog veel meer punten in een rapport dat in totaal 54 pagina’s telt. Het document zou zijn samengesteld door Igor Makarov, die deel uitmaakt van het uitvoerend comité van de UCI.

Makarov staat ook aan het hoofd van Katoesja, dat eind 2012 om ‘ethische redenen’ geen licentie kreeg voor de World Tour. Deze beslissing werd later door het internationaal sporttribunaal CAS teruggedraaid.

Ethische commissie

“De ethische commissie van de UCI heeft deze zaak al proberen te onderzoeken”, reageert McQuaid. “De commissie vroeg Makarov om een kopie van het dossier, maar hij weigerde die te verstrekken. Dat feit zegt alles.”

McQuaid hoopt deze maand te worden herkozen als UCI-voorzitter, maar voorlopig moet hij eerst nog zijn nominatie binnenslepen. Hij zal in elk geval niet worden voorgedragen door Ierland of Zwitserland, het land waar hij woonachtig is.

De Ier heeft nog wel de steun van de bonden van Marokko en Thailand. Een nog aan te nemen regel bepaalt dat een nominatie van twee landen genoeg is voor een geldige nominatie. De Brit Brian Cookson is al zeker van zijn nominatie.

© NUsport