Pat McQuaid heeft maandag zijn verkiezingsprogramma gepresenteerd voor een derde termijn als voorzitter van de UCI.

De Ier wil onder meer een onafhankelijk onderzoek laten doen naar het optreden van de UCI in de jaren dat Lance Armstrong de Tour de France won tussen 1999 en 2005.

Tyler Hamilton beweerde in zijn boek dat de Amerikaan een voorkeursbehandeling zou hebben gekregen van de internationale wielerunie. De UCI zou, onder leiding van Hein Verbruggen, een positieve dopingtest van Armstrong hebben verdoezeld.

McQuaid heeft vier belangrijke punten: het veiligstellen van een nieuwe, schone cultuur in het wielrennen, het verzekeren van gelijkheid in de sport door het vrouwenwielrennen te ontwikkelen, de manier waarop wielrennen wordt gepresenteerd als globale sport te moderniseren en in het algemeen zorgen voor de ontwikkeling van de sport.

Om te zorgen voor modernisering wil McQuaid onder meer dat renners gaan rijden met een camera op hun fiets en op hun helm. Tevens pleit hij voor de introductie van een GPS-systeem, zodat wielerfans altijd kunnen zien waar hun favoriet zich bevindt in de koers.

Tegenkandidaat

De zittende preses heeft één tegenkandidaat: Brian Cookson, de voorzitter van de Britse wielerbond. De verkiezing heeft op 27 september plaats in Florence.

“Het wielrennen is heel erg veranderd sinds ik in 2005 werd gekozen tot voorzitter”, aldus McQuaid. “Het is echt een globale sport geworden. En het is mogelijk om te koersen en schoon te winnen.”

“Mijn missie is om deze cultuur te behouden. Ik heb het meest geavanceerde en effectieve antidopingprogramma geïntroduceerd in het wielrennen. Ik ben er trots op dat andere sporten in onze voetsporen treden.”

© NUsport