Lezersvraag: In de winter rij ik veel buiten, vaak met slecht weer. Vooral offroad en ook veel lange veldtoertochten. Dan dringt er soms modder en zand binnen, ook in mijn fietsbroek. Dat levert een hoop geschuur op, niet fijn. Wat kan ik doen om achteraf deze schuurplekken te behandelen? En vooraf smeren met broekenvet: helpt dat?
Edwin Achterberg: Is werkzaam als sportarts in het Máxima MC en heeft een eigen praktijk. – edwinachterberg.nl
We hebben deze winter vaak kunnen genieten van mooie veldritten waarbij de renners en rensters onherkenbaar door de modder ploeteren. Heerlijk om naar te kijken terwijl je zelf lekker warm op de bank zit met een kop thee of koffie. In dat soort fietsomstandigheden is het bijna niet te voorkomen dat water, zand en modder je kleding binnendringen.
Wondjes & Preventie
Mochten er wondjes ontstaan door het geschuur van binnendringend zand, dan begint de verzorging met het grondig schoonmaken van deze oppervlakkige wondjes om viezigheid te verwijderen en infectie te voorkomen. Dat kan eenvoudig met water, waarna je een desinfecterende lotion of zalf, zoals Betadine, aanbrengt. Vervolgens is het zaak de ontstane wondjes schoon en droog te houden en goed te laten genezen voordat je weer gaat fietsen. Aangezien we dat geduld maar lastig kunnen opbrengen, is het belangrijkste devies toch preventie. Voorkom het ongemak zo veel mogelijk door gebruik van speciale (waterafstotende) kleding. Ook kan het helpen een spatbord te monteren. Daarnaast kun je direct contact van de huid met zand voorkomen met speciale herbruikbare pleisters, zoals Re-skin. Ik denk niet dat broekenvet het schuren kan voorkomen. Het zand vermengt zich hiermee waardoor nog steeds wrijving ontstaat, maar dat is iets wat je zelf zou kunnen uitproberen.