We kennen Monte Carlo vooral van de Formule 1 race, het casino, de autorally en de haven met de duurste jachten ter wereld. Het vorstendom wil daar de komende jaren een extra element aan toevoegen: wielrennen. Op 30 maart wordt in Monaco de eerste Gran Fondo Monte Carlo georganiseerd.

Het mini staatje is te klein om de 138 kilometer van de tocht binnen de eigen landsgrenzen te houden. Daarom gaat de Gran Fondo over de wegen waarop ooit de Rally van Monte Carlo furore maakte. De Monegasken noemen het zelf  ‘les routes du glamour”. Als fietsers valt ons vooral de naam van de eerste col op: de Col de Madone. Dat was de berg waarop Lance Armstrong altijd trainde. Aan de hand van zijn gereden tijd kon hij zien of hij goed genoeg in vorm was.

Andere bergen in de Grand Fondo Monte Carlo zijn de Col de Braus, de Col de lÓrme en de Col st Roch. Het hoogste punt van de cyclo ligt op 1180 meter. En voor wie na het fietsen ook nog een beetje glamour mee wil krijgen. Het laatste weekend van maart is in Monaco traditiegetrouw het weekend van het ”Het Bal de la Rose “, het meest glamoureuze bal van het jaar in het vorstendom.

De inschrijving van de Gran Fondo Monte Carlo is geopend.