De Ronde van Vlaanderen gaat flink op de schop. ‘De Ronde’ start volgend jaar in Antwerpen en daardoor keert De Muur van Geraardsbergen weer terug in het parcours na een afwezigheid van vijf jaar. Antwerpen heeft de voorkeur gekregen boven Brugge en zal tot 2021 de start organiseren.

“Antwerpen is een stad met een nationale en internationale uitstraling die zich in België echt profileert als fietsstad, en bij uitbreiding als sportstad,” zegt koersdirecteur Wim van Herreweghe. Een gedetailleerde uitgave van het nieuwe parcours volgt later, maar wel al staat vast dat ‘De Muur’ terugkeert. Hij zal op ongeveer 100 kilometer van het einde opdoemen als achtste helling en betekent het begin van de finale, waarna de laatste 75 kilometer onveranderd is ten opzichte van de voorgaande jaren. De finale zal dus opnieuw bestaan uit Oude Kwaremont (2e maal), Paterberg, Koppenberg, Steenbeekdries, Taaienberg, Kruisberg en een laatste keer het duo Oude Kwaremont en Paterberg.

“Deze eindzone zorgde tijdens de voorbije edities telkens voor een razend spannende finale. Een finale die na vijf jaar op veel bijval kon rekenen bij renners en publiek en die steeds bekender werd. Deze herkenbaarheid wilde de organisatie van de Ronde behouden,” aldus Van Herreweghe.