De beste Nederlander in het algemeen klassement was volledig op zichzelf aangewezen, omdat Rabobank door de vele opgaves is gereduceerd tot vier renners.

”Als ik mezelf dan vergelijk met Levi Leipheimer, die een paar plaatsen achter me staat in het klassement, dan heeft hij nog vijf man om zich heen en ik niemand. Daar baal ik wel van”, zei Ten Dam bij aankomst in Le Cap d’Agde.

Volgens de geboren Groninger hoeft hij ook niet op hulp van zijn drie overgebleven ploegmaats te rekenen. ”Daar is binnen de ploeg niet over gesproken, het is ieder voor zich.”

“Het eerste deel van de rit kwam ik niet zo goed door, ik moest vaak alleen door de wind naar voren rijden. Dat breekt je uiteindelijk op in zo’n etappe.”

“Vlak voor de enige klim werd er in waaiers gereden en ik zat in de tweede groep. Ik ben wel zo hard mogelijk naar boven gereden, maar ik kwam tekort om het goed te maken. Daarvoor had ik in het eerste deel te veel energie verloren.”

Weinig risico

In de afdaling wilde Ten Dam niet al te veel risico nemen. ”Ik wil namelijk nog twee mooie Pyreneeënritten rijden.” Hij arriveerde acht minuten en 36 seconden na de voorste groep aan de finish.

Ten Dam staat 27e in het klassement, op ruim veertig minuten van Bradley Wiggins.

Lees alles over de Tour de France op onze special

© ANP/NUsport