Dinsdag is Data Dag bij NUsport. Wekelijks verschijnt in deze rubriek een achtergrondartikel aan de hand van sportstatistieken. Deze keer besteden we aandacht aan het gebrek aan Nederlandse Toursuccessen in de afgelopen jaren.

Het Oranje-contingent begint zaterdag aan de honderdste editie van de Tour de France in de wetenschap dat de vorige 160 etappes in de Ronde van Frankrijk niet zijn gewonnen door een Nederlander.

Pieter Weening was op 9 juli 2005 de laatste Nederlander die een dagzege boekte in de belangrijkste wielerwedstrijd van het jaar. Uitgerekend Weening geeft dit jaar geen acte de presence in de Tour.

Sinds de dag van glorie van Weening wonnen renners uit liefst twintig verschillende landen wél een etappe. Zelfs landen als Oostenrijk, Zuid-Afrika en Portugal, landen zonder wielercultuur, genoten in een recenter verleden dan Nederland succes in de Tour.

Het meest succesvolle land in de post-Weening-periode is Groot-Brittannië met liefst 27 etappeoverwinningen, het leeuwendeel kwam daarvan op naam van Mark Cavendish (23).

De top drie wordt gecompleteerd door Frankrijk (25) en Spanje (23). Italië jubelde slechts acht keer om een ritwinnaar en moet Noorwegen, Duitsland en Australië boven zich dulden.

Nederland heeft nog nooit zo lang droog gestaan in de Ronde van Frankrijk sinds Theofiel Middelkamp in 1936 als eerste Nederlander een etappe in de Tour won.

In de periodes 1947-1950 en 1959-1961 bleef Oranje ook zonder ritzege. Tussen 1970 en 1992 daarentegen was het elk jaar minimaal één keer raak. In 1980 won Nederland liefst elf etappes én met Joop Zoetemelk het eindklassement.

Doping

Voor wielerstatistici zijn de vele dopingperikelen van de jongste jaren een nachtmerrie omdat de erelijsten voortdurend worden herzien.

De mutaties bij de etappewinnaars vallen nog mee. Sinds de triomf van Weening werden wel onder anderen Floyd Landis, Alexandre Vinokoerov (twee keer) en Riccardo Ricco van de erelijst geschrapt, vaak al heel snel na de positieve dopingtest.

Het geval-George Hincapie is een uitzondering. De voormalige meesterknecht van Lance Armstrong gaf vorig jaar in het lijvige USADA-rapport toe dat hij gedurende zijn loopbaan verboden prestatiebevorderende middelen had gebruikt.

Een van de gevolgen is dat zijn succes in de koninginnenrit van de Tour 2005 volgens de boeken nooit heeft plaatsgevonden. Zeven jaar na dato pas werd de uitslag aangepast. Opvallend was ook dat de nummer twee van de die dag, Oscar Pereiro, de zege niet alsnog kreeg toegekend.

Etappezeges in de Tour sinds Weening (graphic: Infostrada Sports)

© NUsport/Michel Abbink