HOOFDDORP – De dopingbekentenis die Danny Nelissen afgelopen zaterdag aflegde, is hem niet in zijn koude kleren gaan zitten. De oud-wielrenner gaf toe in zijn tijd bij Rabobank (1996, 1997) epo te hebben gebruikt en kreeg vervolgens half Nederland over zich heen.

Door Anne Joldersma

“Wat heb ik nou eigenlijk in godsnaam misdaan?”, vraagt Nelissen zich vanaf zijn fiets af. “Ik heb een sportregel gebroken, maar dat vindt men kennelijk erger dan moord. Nou ja, het wordt in ieder geval mooie tv”, blikt hij vooruit op het interview dat maandagavond op RTL7 wordt uitgezonden.

Volgens de Eurosport-commentator waren sommige reacties die hij de afgelopen dagen ontving niet mals. “Het was een mengeling van volwassen, begripvolle reacties en zeer onbeschaafde reacties. Als mensen je kanker en zelfs de dood toewensen, kun je dat niet waarderen.”

In zijn stem klonk een mengeling van verdriet en boosheid door. “Joh, hoe zou jij reageren als iedereen over je heen valt en op je baantje aast… Ik zou bijna het advies geven aan andere renners: hou je kop! Dat gaan ze ook doen, als ze zien wat er nu met mij gebeurt.”

Renners kunnen beter hun mond houden?
“Ik heb geen doping gebruikt toen ik wereldkampioen bij de junioren werd, maar niemand gelooft dat nu. Als ik beken gelooft iedereen het, maar als ik ontken iets gedaan te hebben, ben ik meteen een leugenaar.”

“Dit is precies waarom de omerta zo goed werkt. Jantje moet altijd hangen. Er is verder geen enkele nuance, alleen een snel oordeel over de persoon. De media doen daar volledig aan mee door niet de juiste vragen te stellen.”

“Maar de cultuur waarin je beter je mond kunt houden is er altijd geweest. Ik wist het ook, ik wist wat er met mij ging gebeuren. Ik hoopte alleen dat mensen zo verstandig zouden zijn om het breder te trekken. Te kijken naar het probleem zelf. Maar nee, er wordt alleen naar de persoon geredeneerd en die moet hangen. En de gasten die hun bek houden, die komen er mee weg.”

Dus zouden renners die de omerta doorbreken ook namen moeten noemen…
“Dat heb ik gedaan! Ik heb man en paard genoemd! En dan is het nog niet goed! Het is nooit goed! Dat is de boodschap die alle renners nu krijgen.”

Kun je na deze bekentenis nog wel fungeren als wielercommentator bij Eurosport?
“Ik heb nog niets van Eurosport gehoord, maar ik heb in mijn uitzendingen altijd de processen van het dopinggebruik bespreekbaar gemaakt, bijvoorbeeld rondom het USADA-rapport en Lance Armstrong.”

Tast het je geloofwaardigheid niet te veel aan?
“Ik denk dat mijn geloofwaardigheid nog meer was aangetast als ik altijd ontkend zou hebben. En als mensen niet meer naar Eurosport willen kijken? Veel succes, dan ga je toch lekker naar Smeets luisteren, die alles wist, maar niets zei. Prima dat hij nu roept dat hij niets zei omdat hij niets kon bewijzen, maar dan moet hij nu niet met zijn vingertje naar een collega wijzen. Laat ik het zo zeggen, ik heb nooit gezwegen over de zaak-Armstrong.”

© NUsport/Anne Joldersma