Vive le France! Grenoble. Daar komen de frames van Time (1987) vandaan. De fabrikant valt sinds 2016 onder Rossignol. Sinds kort is er een nieuw frame met de oer Franse naam: Alpe d’Huez.

Handwerk

Een Time frame maken is vooral handwerk. 22 uur kost het om een frame te maken. Het Franse merk is toch wel een uitzondering in de fietsbranche, want het weeft zijn carbonvezels zelf in eigen fabriek. Daardoor kan het iets speciaals doen, zoals Vectran toevoegen om meer comfort in een nog sterker frame te krijgen. Time gebruikt ook nog een eigen techniek om buizen te vormen. De meeste fabrikanten werken met een soort ballonnen in de buizen die van binnenuit drukken om de juiste vorm te garanderen, maar Time vormt de droge carbon matten rond een harde vorm en injecteert dan pas de epoxyhars in de mal. Een volledige monococque constructie is onmogelijk is, dus wordt de voorkant met de achtervorken verbonden via carbon lugs.

Ook nog…

Time produceert natuurlijk ook de rechte zadelpen en het stuur- en stuurpen. Er zullen drie versies op de markt komen. Prijzen voor een volledige fiets starten vanaf 5.590 euro voor de Alpe d’Huez 01 (vernoemd naar de laatste bocht van de befaamde col) met Shimano Ultegra en Mavic Ksyrium en vanaf 3.190 euro voor de Alpe d’Huez 21 met Ultegra en Aksium. De duurste Ulteam-uitvoering met Dura-Ace Di2, Aktiv-vork en Enve SES 3.4 moet 13.490 euro kosten. Er zijn ook framesets voor 2.490 of 4.290 euro, optioneel met de dempende Aktiv-vork. De eerste modellen worden beschikbaar vanaf juni en in 2019 wordt een schijfremversie verwacht.

Meer info: time-sport.com