Net rond de Tour de France introduceerden een drietal producenten nieuwe modellen. Waarmee mannen als Armstrong, Dumoulin en Evans ‘alvast’ mee koersen in de Tour. We geven hier een kort overzicht, in FIETS 8 of 9 volgt meer gedetailleerd nieuws!

Trek 6 Serie heeft een nieuw uithangbord: de 6.9 Madone ‘SSL’. 100 gram lichter dan de ‘oude’ Madone waarmee het gewicht zakt tot  815 gram (56 cm frame in ‘kaal’ carbon). Het frame zelf heeft 50 gram minder gewicht. Het carbon draagt de naam HexSL, dat zo’n 10 percent stijver. lichter en sterker dan het standaard OCLV Red carbon.  Verder is er 30 gram bespaard bij de lak en 20 gram door een nieuw Cane Creek AER balhoofdstel. Trek heeft verder een compleet nieuwe ‘5’ en ‘3’ serie en de geometrie wordt voortaan in H1, H2 en H3 aangegeven.

Look heeft een zeer opvallend nieuw topmodel, de 695. Goed te zien bij de renners van Cofidis! De monocoque 695 heeft een mega-oversized bottom bracket, genaamd BB65, alleen compatible met de eigen Zed2 crankset. Verder hoort er de eigen stuurpen en de zadelpen bij het frame, is de voorvork compleet vernieuwd en ‘verlicht’, loopt de bovenbuis rond van het balhoofdbuis naar de achtervork.  Opgegeven gewicht frame is 900 gram, de 695 is er in twee uitvoeringen met meer of minder stijfheid. Sommige Cofidis mannen rijden met FSA cranks en -delen in verband sponsorcontracten.

Het Zwitserse BMC brengt voor 20111 de Impec. Carbon, uiteraard. Maar dan ‘made to measure’. In gewoon Nederlands: het gebruikte carbon wordt zo geweven zoals je het wil hebben. Daarna wordt het verbonden middels zogenaamde ‘injection moulded composite parts’- door  BMC ‘Shell Node Concept’ genoemd. En het frame wordt volledig automatisch geproduceerd. Super licht is het niet: frame, zadelpen, voorvork en balhoofdstel rond de 1790 gram. Maar het biedt de Zwitsers wel de mogelijkheid om een frame te bouwen  daar waar het stijf moet zijn en daarna zo af te monteren om aan het minimum UCI gewicht van 6800 gram te komen. Afmontage met ondermeer  Easton EC90, Mavic Cosmic Carbone SLR, SRAM Red, Campagnolo Super Record, Shimano Dura-Ace en Di2. Twee kleuren, vijf maten en in zowel ‘race’ als ‘performance’. Een van de fietsen van Evans is ‘natuurlijk’ in de WK kleurtjes uitgevoerd!