Door Anne Joldersma

“Dit is gewoon een cosmetische pr-actie, meer niet”, verklaart Nelissen tegenover NUsport. “Hij blijft namelijk gewoon in de raad van bestuur zitten.”

“Er verandert helemaal niets. Ze nemen geen afstand van hem. Hij blijft actief binnen de foundation. Ze halen hem uit de spotlights, maar alles blijft hetzelfde.”

Volgens de verslaggever van Eurosport doet Nike min of meer hetzelfde. “Ook zij nemen eigenlijk geen afstand van Armstrong. Ze blijven Livestrong steunen en dus ook Armstrong. Het is echt puur cosmetisch, men moet goed lezen wat er gebeurt.”

Smeets

Mart Smeets, die Armstrong al sinds 1993 kent en volgt, zegt een radiostilte in te lassen omtrent Armstrong. Tegenover NUsport wilde hij nog wel kwijt dat hij zich kan vinden in de keuzes van Nike en Armstrong.

“Het is toch heel goed dat Nike dit nu doet en het is heel goed dat Lance dit doet”, aldus de NOS-coryfee. “Men kan wel zeggen dat hij nog meer moet doen. Maar dat is toch niet aan ons?”

“De druk op Nike moet geweldig zijn geweest”, vervolgt Smeets. “Daarom zetten zij nu deze stap. En Lance doet de tweede stap.”

“Ik ben benieuwd naar komende vrijdag. Of Lance zal spreken bij de viering van het vijftienjarige jubileum van Livestrong en wat hij zal zeggen. Verder volg ik deze zaak net zoveel op afstand als ieder ander.”

Smeets trok eerder zijn boek De Lance Factor terug voor de verkiezing van de NS Publieksprijs. In het magazine van NUsport staat deze week een uitgebreid verhaal van de hand van Smeets waarin hij zijn gedachten over de zaak-Armstrong op papier zet.

Meineed

Nelissen verwacht dat het nieuws over Armstrong voorlopig zal aanhouden. “Het volgende dat ik verwacht? Dat hij een brief van een advocaat krijgt.”

De verslaggever memoreert dat de ex-renner in de zaak tegen het Texaanse verzekeringsbedrijf SCA heeft verklaard geen prestatiebevorderende middelen te hebben gebruikt.

“Bij het Amerikaanse Openbaar Ministerie zullen ze nu ook denken dat dit iets is wat ze moeten gaan oppakken. Hij heeft namelijk meineed gepleegd.”

© NUsport/Anne Joldersma