Fietsliefhebbers en wielrenfanaten, opgelet! De Ronde van Spanje, ofwel La Vuelta, komt naar Nederland. De start van deze grootste wielerronde van Spanje is op 19 augustus in Utrecht. Op 20 augustus rijden de renners van de prachtige hoofdstad van Noord-Brabant – ’s-Hertogenbosch – naar Utrecht.

Voor het eerste deel van deze etappe vormt de Zuiderwaterlinie, de Nederlandse militaire verdedigingslinie van de 16e en 17e eeuw, het decor. Na de start in dé cultuurstad van het Zuiden doorkruisen ze het gevarieerde landschap richting Utrecht. De 3de dag rijden de renners een etappe dwars door het westen van Noord-Brabant, met de start en de finish in Nassaustad Breda. Het is de tweede keer in de geschiedenis van deze ronde, dat de start in Nederland is. En wij snappen wel dat de renners door Noord-Brabant komen. Deze regio behoort niet voor niets tot de top fietsregio’s van Nederland!

Dichterbij Jheronimus Bosch

Zaterdag 20 augustus start de tweede etappe in het historische centrum van ’s-Hertogenbosch. Dé stad waar de beroemde schilder Jheronimus Bosch is geboren en waar je alles over zijn werk en leven komt te weten. Sommige straatjes zijn nog precies gelijk zoals in de Middeleeuwen. En wist je dat je in ’s-Hertogenbosch ook werken vindt van Vincent van Gogh? In Het Noordbrabants Museum is een complete zaal gewijd aan het werk van deze wereldberoemde meesterschilder. De stad is bovendien het startpunt van één van de 10 unieke lussen van de Van Gogh fietsroute (in totaal maar liefst 435 km dwars door Noord-Brabant). Als de deelnemers van La Vuelta dat eens wisten….

Dichterbij Oranje Nasasau

Zondag 21 augustus start de derde etappe van La Vuelta in Breda. De route van 194 kilometer begint en eindigt in deze Nassaustad en leidt door vrijwel heel West-Brabant, de bakermat van de Nederlandse wielersport. Het peloton begint in het Kasteel van Breda om vervolgens via het Kasteelplein en dwars door de Grote Kerk de weg te vervolgen. Het parcours door de Grote Kerk, van binnen versierd met maar liefst 7000 wielertricots, leggen ze lopend met de fiets aan de hand af. De expositie ‘Koerstrui in de Kerk’ is overigens voor iedereen te bezoeken tot 26 augustus.

Breda, Nassau Stad

Dichterbij grootse wieleravonturen in het wiel van Team JUMBO-VISMA

In opmars naar La Vuelta zijn drie nieuwe fietsroutes gelanceerd, startend bij het hoofdkantoor van topwielerploeg Team Jumbo-Visma. Fiets 100 of 50 kilometer met routes ‘TJV 100’ en ‘TJV 50’, of laat je verrassen met de regelmatig wisselende ‘Surprise Me!’ fietsroute. Bij de TJV 50 route pak je zelfs een stuk parcours van La Vuelta Holanda 2022 mee, tussen Vlijmen en het pittoreske vestingstadje Heusden. Overigens de moeite van het afstappen waard!

Noord-Brabant. Dichterbij duizenden kilometers fietsplezier
De fiets is hét vervoersmiddel bij uitstek om Noord-Brabant te ontdekken. Bepaal je eigen route, ontdek de verhalen van de regio met de vele themaroutes of stippel je eigen fietsvakantie uit. Over de mooiste wegen dwars door de provincie ervaar je hoe je al fietsend onderdeel wordt van het landschap. Kijk voor meer fietsinspiratie op www.visitbrabant.com.

Noord-Brabant. Dichterbij jou.

Fietsen sfeerfoto's