Door Michel Abbink

Parcours:
Ruim 207 kilometer hoeven de renners níet over de kasseien te dokkeren. De resterende stroken van in totaal 51,5 kilometer, waaraan de klassieker zijn bijnaam Hel van het Noorden ontleent, zijn door de organisatie naargelang de zwaarte voorzien van sterren.

Vier stroken hebben het maximum van vijf sterren gekregen: Aulnoy-lez-Valenciennes-Famars (na 142 kilometer), Trouée d’Arenberg (na 172 kilometer), Mons-en-Pévèle (na 208,5 kilometer) en Le Carrefour de l’Arbre (na 240,5 kilometer).

Alle ogen gericht op:
In de Cancellara-loze klassieker (zie onder) begint Tom Boonen als de te kloppen man.

Een week nadat de renner van Omega Pharma-QuickStep met zijn derde zege in de Ronde van Vlaanderen een record evenaarde, kan Boonen hetzelfde doen in Roubaix. Momenteel staat de Belg nog één overwinning achter op zijn landgenoot Roger De Vlaeminck.

In Frankrijk gaat veel aandacht uit naar de veertigjarige Frédéric Guesdon. De winnaar van 1997 zal voor het laatst deelnemen aan ‘zijn’ klassieker.

De afwezige:
Door zijn val in de Ronde van Vlaanderen zal Fabian Cancellara nog één jaar geduld moeten betrachten voor een derde kei.

De Zwitser hoopt in mei in de Ronde van Beieren zijn comeback te maken.

Nederlanders:
Rabobank stuurt liefst zeven Nederlanders de hel in: Lars Boom is de kopman van de bankiersformatie die verder wat betreft landgenoten bestaat uit Tom Leezer, Bram Tankink, Maarten Tjalingii, Dennis van Winden, Jos van Emden en Coen Vermeltfoort.

Vacansoleil laat Lieuwe Westra thuis, zodat de Fries zich optimaal kan voorbereiden op de heuvelklassiekers. Bert-Jan Lindeman en Pim Ligthart zullen wel het startformulier tekenen.

Bij Argos-Shimano staan Ramon Sinkeldam, Tom Stamsnijder, Ronan van Zandbeek en Tom Veelers op de voorlopige deelnemerslijst en namens de buitenlandse ploegen maken Jens Mouris, Niki Terpstra, Martijn Maaskant en Joost Posthuma hun opwachting in de klassieker.

Laatste Nederlandse winnaar:
Op eerste paasdag 2001 soleert Servais Knaven naar de triomf op de piste van Roubaix. De dan dertigjarige coureur rondt het ploegenspel van Domo-Farm Frites fantastisch af.

Het feest voor de Belgische ploeg is compleet met de tweede plaats van Johan Museeuw en de derde plek van Romans Vainsteins.

Knaven zou Parijs-Roubaix liefst zestien keer uitrijden, evenveel als het record van de Belg Raymond Impanis.

Meest bijzondere editie sinds 2000:
Op 9 april 2006 viert Fabian Cancellara zijn eerste zege in een ‘monument’. De Zwitser van CSC arriveert solo in het vélodrome in Roubaix.

Achter Cancellara lijkt Leif Hoste beslag te leggen op de tweede plaats. De Belg wordt echter samen met Peter Van Petegem en Vladimir Goesev gediskwalificeerd omdat ze weigerden te wachten op een gesloten overgang.

Tom Boonen, die als vijfde de meet passeert, wordt zo alsnog tweede. Zij het op respectabele afstand van Cancellara (1.48 minuut).

© NUsport