Wout Poels was zaterdag tijdens de zware vierde etappe van de Tirreno-Adriatico de beste Nederlandse renner. Hij eindigde boven op de Prati di Tivo, het dak van de Italiaanse rittenkoers, als achtste en verbaasde zichzelf met die goede klassering.

Poels maakte lang deel uit van de kopgroep maar moest uiteindelijk 43 seconden toegeven op winnaar Chris Froome, die zijn krachten goed verdeelde in de slotklim.

”’Wie had zeven maanden geleden kunnen denken dat ik in de Tirreno in de toptien van een bergrit zou finishen? Niemand”, zei Poels op de site van Vacansoleil-DCM.

”Ik had het trouwens ook nu nog niet verwacht. Tot anderhalve kilometer van de finish zat ik bij de voorsten. Als je weet welke toppers daar reden, zegt dat wel wat. En dit was toch een lastige klim van veertien kilometer.”

Volgens Poels, die vorig jaar tijdens de Tour de France zwaar ten val kwam, was zijn goede klassering in de vierde rit van de Tirreno-Adriatico een opsteker. ”Ik weet nu dat ik het nog kan, maar morgen heb ik misschien weer een mindere dag. Het geeft wel een heel lekker gevoel.”

”Dat is zeker een opsteker en het bewijst dat we het, met het team, in de winter goed hebben aangepakt. Nu moet ik proberen een vaste waarde te worden. Dit is in elk geval een goed signaal, ook naar mijn ploegmaten. Die steunen me fantastisch, maar nu weten ze dat ze ook nog echt wat aan me hebben. Ik ben mijn kunstje niet verleerd.”

Zondag wacht de renners opnieuw een zware rit in Italië. De vijfde etappe voert van Ortona naar Chietti en bedraagt 230 kilometer. Onderweg moeten twee bergen bedwongen worden.

© NUsport