Slecht nieuws voor wielerevenementen in het noorden van het land: de politie stopt met het begeleiden van koersen omdat er te weinig capaciteit is, met name van specifiek opgeleide motoragenten. De politie-eenheid Noord-Nederland stopt er al vanaf 2024 mee.

De politie publiceerde een bericht waarin staat dat de (regio)burgemeesters en de hoofdofficier van justitie de beslissing steunen. “De maatschappij verandert in rap tempo en daarmee het politiewerk ook. Enerzijds door maatschappelijke onrust, demonstraties en bedreigingen; anderzijds door meer noodzakelijke aandacht voor ondermijning en (verkeers)veiligheid. Tegelijkertijd is de politiecapaciteit schaars. Dit dwingt ons om scherpe keuzes te maken en kritisch te blijven kijken naar ons werk”, staat er.

Wielerevenementen vragen om specifieke beveiligingseisen. Organisatoren en vergunninghouders zijn daar zelf verantwoordelijk voor, zegt men. Er wordt gekeken naar alternatieven, zoals het inzetten van burger-verkeersregelaars zoals bij het NK in Limburg werd gedaan. Dit jaar is er nog wel ondersteuning voor wielerevenementen. “Tenzij de omstandigheden maken dat er ook op korte termijn toch anders geprioriteerd moet worden”.

Burgermotards

“We begrijpen de argumenten van de politie wel”, zegt Thijs Rondhuis, organisator van veel wielerkoersen, “maar dit is drastisch. Met dit standpunt zal er volgend jaar geen enkele wielerronde meer plaatsvinden in Noord-Nederland.”

Een optie om problemen te voorkomen is om ‘burgermotards’ de taak van de politie over te laten nemen. Rondhuis zegt bij Omroep Friesland dat het knelpunt zit bij burgermotards die niet de bevoegdheid hebben om wielerkoersen te mogen begeleiden. “Daar is in Nederland geen bevoegdheid voor zoals ze in België wel hebben. Naar verwachtingen duurt dat nog zo’n één à twee jaar om dat in de wet te veranderen.”