In FIETS 10 staat een lezerstest van een tiental cyclocrossfietsen. FIETS 10 verschijnt in het eerste weekend van oktober. Als een voorproefje hier een test van een fiets die net niet meer in het magazine paste: de Univega Modena X-Pro.

Locatie: ‘t Zand in Alphen, de recreatieplas waar op woensdag in het seizoen een landelijke crosstraining plaatsvindt onder leiding van Richard Groenendaal. Dan rijden de profs en elite, maar op deze donderdag 7 september reden onze mannen in het najaarszonnetje een rondje over zandpaden, gras en hei. Acht man, tien gloednieuwe crossfietsen. Drie met ‘disc brakes’, een met Di2, drie aluminium, zeven carbon frames. De fietsen: Beone CX Raw, Cannondale SuperX, Trek Cronus CX Pro, Sensa Fermo, Stevens Super Prestige, Giant TCX 1, Ridley X-Fire, Merida Cyclocross 905, Zannata Z 45 en Colnago World Cup 2.0.

De testers: Roukebert de Boer, Mike van Veelen, Dennis Geerts, Wout Neyt, Bart Vermeiren, Marc Kooijman, Pieter Heidema en Bas van Rijthoven -zie actiefoto.

Univega Modena X-Pro
‘Glijd door de bochten’

Univega is een relatief onbekend merk; het maakt deel uit van Derby, ook de eigenaar van ondermeer Focus en Raleigh. En meteen maar de link met Focus: de voorvork van deze X-Pro is dezelfde als bij sommige Focus crossers gemonteerd wordt. Niks mis mee: krap 500 gram en prima passend bij de het double butted aluminium frame, klassiek gebouwd met de oranje (!) kabels bovenlangs, S-bended achtervorken en nokjes voor zij optrek remmetjes. Shimano Ultegra, FSA 46/36 en handgebouwde wielen met zeer soepele Grifo’s 32 32 vouwbandjes van Challenge. Ruim onder de 9 kilo blijft de Modena. ‘Hele goede crosser, glijd door de bochten, goede hoge zit en goed controleerbare remmen’. Zo, dat staat. ‘Leuke fiets om op te stappen’ ook. Nergens scoort de Univega onvoldoende, maar in dit veld –en bij deze testers- valt de Modena net niet (genoeg) op. De lichtste crossers reed er zo op weg, de anderen hadden er wat meer moeite mee.

Samenvatting: we hebben crossers uitgenodigd en dat hebben we geweten. De fascinatie voor met name carbon van een bekend merk komt onder andere tot uiting bij de beoordeling van deze Univega. Maar er is ook het kennersoog:’mooie wielen en super bandjes’, ‘niks mis mee’ en een ‘prima fiets’ getuigen daarvan. Juist, de Modena scoort overal voldoende.

Univega Modena X-Pro, € 1699,- compleet, Frame en voorvork aluminium/carbon voorvork, Gewicht 1720/500 gram, 8,80 kilo (M, zonder pedalen), Shimano Ultegra, FSA 36/46, 12-25, wielen NovaTec/Rigida , Challenge Grifo Pro 33 mm banden, Avid Shorty remmen, Fi’z:ik Antares zadel, FSA stuur, stuurpen en zadelpen. Maten S t/m XXL, Torsiestijfheid 107 Nm, Bracketstijfheid 37, voorvorkstijfheid 60. DE CIJFERS VAN FIETS: Imago 6,1, Kwaliteit 6,9, Prijs/kwaliteit 7,3, Meetwaarden 7, Praktijk 7. Eindcijfer 6,95.

Alle info: http://www.bikesenservices.nl/

Foto’s Edwin Haan