“Als je al zeventien jaar in de wielersport investeert, ga je niet op basis van één rapport een snel besluit nemen”, zegt Heleen Crielaard, hoofd sponsoring van de bank, donderdagavond in Nieuwsuur.Levi Leipheimer wees in het door het Amerikaanse antidopingagentschap USADA opgestelde rapport met de beschuldigende vinger naar Rabobank.
De Amerikaan zou tussen 2002 en 2004 door de ploegarts aan EPO zijn geholpen. “Hij heeft het onder ede verklaard”, weet Crielaard. “Het is niet aan ons om het rapport in twijfel te trekken.”Plannen om de onderste steen boven te krijgen heeft Rabobank niet. “Je kunt je afvragen hoeveel energie je moet stoppen in zaken die tien jaar oud zijn.”“Het gaat toch nooit lukken om de hele waarheid boven tafel te krijgen. Dat er in het verleden veel dingen fout zijn gegaan, zie je in het rapport.”
Zero tolerance
Na de affaire rondom Michael Rasmussen, die in 2007 uit de Tour de France werd gezet vanwege leugens over zijn verblijfplaats in de maanden daarvoor, stelde Rabobank al een intern onderzoek in.Daaruit is niets gebleken over dopinggebruik, laat Crielaard weten. “Maar het was ook geen onderzoek naar doping. Het ging erover hoe we op een goede manier toezicht konden houden op de leiding van de ploeg.”Crielaard denkt dat er de afgelopen jaren veel is verbeterd. “We hebben nu meer toezicht op wat er gebeurt en blijven bij ons zero tolerence-beleid.”Toch is een vertrek uit de wielersport niet ondenkbaar. “We maken met regelmaat een afweging. Maar vandaag gaan we er zeker geen besluit over nemen.”© Novum