Voor wielrenners met een licentie zijn veiligheidsspelden een noodzakelijk kwaad. De koerstrui of het aeropak gaan door het frequente opspelden van een rugnummer sneller kapot. Om maar te zwijgen over de spelden die je per ongeluk in je rug prikt.  Een Amerikaans bedrijf heeft een oplossing gevonden voor dit probleem: Racedots, krachtige magneten waarmee een rugnummer op het shirt kan worden bevestigd.

”Ons doel was simpel”, legt bedenker Jason Berry op zijn website uit. ”We wilden een manier vinden om een rugnummer op te doen, zonder daarbij de kleding kapot te maken. Daarnaast moest het er goed uitzien”. Hij  zegt verschillende opties uitgeprobeerd te hebben. ”Klemmetjes, stevig plakband, dubbelzijdige tape. Uiteindelijk kwamen we bij de magneten uit”. Racedots testte prototypes dit seizoen uit.

Het systeem werkt met twee magneetjes. Het eerste magneetje stop je onder je trui waar het rugnummer komt. Het tweede magneetje plaats je op het rugnummer. De twee magneetjes klikken samen met zowel het rugnummer als je trui ertussen. Het magneetje op het rugnummer heeft omhulsel meegekregen om het makkelijker te kunnen bevestigen. Op het magneetje zit een stikker met en logo, symbool of smiley. Het is mogelijk om de magneetjes te bestellen met een eigen ontwerp van een sticker, bijvoorbeeld je initialen of het embleem van je club.
De Racedots worden verkocht via het platform Indiegogo.