Nog vijf kilometer tot de Jaarbeurs in Utrecht. Totdat we ineens moeten stoppen. Er is iets verloren. Een plastic zakje boterhammen ligt op een houten bruggetje en iets verderop is een plastic tasje op de grond beland. Uit de rugzak van Hans van Straten. Tijd om even stil te staan met de ‘snelle’ groep van twaalf man. Acht ervan kennen elkaar van Ren- en Toerclub De Pedaleur uit Oirschot, waaronder twee mannetjes van 14 en 15 jaar.

Ook even tijd voor vertier. Onderwerp zijn de scherpe tanden van het buitenblad van Joep Smits (44), slager van beroep. “Dat is mijn werktuig”, reageert Smits lachend. “Daar snij ik mijn biefstukken mee.” Het is net daarvoor gaan regenen. Oppassen geblazen voor een groep wielrenners. Gelukkig blijft het bij die ene valpartij, even voor Houten op een nog droog wegdek. En nog veel fijner, de schade valt mee. Een wat pijnlijke elleboog en een gescheurd stuurlint voor een prachtige Pinarello.

Om tien uur is het verzamelen geblazen voor het Centraal Station in Den Bosch. In zijn welkomstwoord vertelt Menno Grootjans, race-redacteur van Fiets, dat het wenselijk is om samen aan te komen. In een najaarszonnetje vertrekt de 16-koppige groep. Net buiten de stad ontstaat echter al de eerste schifting. Menno geeft het sein tot doorrijden tot aan de pont in Culemborg en laat zich afzakken naar de achterblijvers. Een lekke band in Neerijnen brengt de groep weer samen. Tot Menno besluit dat het toch beter is om in twee groepen verder te rijden. De twaalf trekken zich weer op gang. Uit de wind geeft Smits aan het tijdschrift Fiets met veel plezier te lezen. “Vooral de reisverslagen omdat ik vroeger veel in de bergen heb gefietst. En de verhalen rondom techniek. Ik vind het interessant om dat bij te houden.”De 47-jarige Van Straten schuwt het kopwerk niet. Op zijn veelkleurige Ridley geeft hij aan dat dit zijn tweede deelname is aan de traditionele fietstocht van Fiets naar de BikeMotion Beurs: “Ik vind de combinatie leuk. “In de ochtend lekker fietsen en ’s middags naar de beurs. We hadden er trouwens in Den Bosch al 30 kilometer opzitten vanuit Oirschot.” Hans Kuiper (62) hangt aan de staart van het peloton en maakt lekker gebruik van de slipstream. Hij is alleen op pad en heeft er een verklaring voor. “Bij mijn club, Salt-Boemel uit Zaltbommel, rijden ze vandaag de sluitingstocht. De laatste tocht van het seizoen.”

Na 57 kilometer met een gemiddelde van 28,8 kilometer rijden we het terrein van de Jaarbeurs op. Ad Raaijmakers (53) heeft de rit volbracht met korte broek. “Ik heb het niet zo snel koud”, verklaart hij. “Ik werk altijd buiten. In de winter draag ik tijdens het fietsen ook nooit handschoenen.”