In 2004 heeft Marcel Kruithof, toenmalig technische redacteur van Fiets, in onze eigen extreem make over zich in zes maanden voorbereid op de Marmotte. In 2012 is Marcel opnieuw van plan de zware cyclo in de Alpen te gaan rijden. Wekelijks vertelt hij over zijn belevenissen op weg naar 7 juli in: Extreem make over 2.0: 8 jaar en 30 kilo verder:

Topvorm is balanceren tussen vorm en ziek zijn. Doordat je conditioneel  op je hoogtepunt bent, is je weerstand lager en ben je sneller vatbaar voor allerlei virussen. Blijkbaar was ik vorige week zaterdag in topvorm, want de twee dagen voor de tocht voelde ik het al aankomen. Zondag was nog redelijk door te komen, maar maandag was ik echt stront verkouden. Met flink want gesnotter, verstopte holtes  en een bak aan medicijnen was het de eerste dagen deze week dan ook niet echt genieten.

Verkouden zijn is iets wat ik de laatste jaren ook niet meer echt had mee gemaakt. Er zitten namelijk ook voordelen aan het hebben een ruime vetlaag. Allerlei ziektevirussen kun je daar prima in opslaan. In huis met twee kleine kinderen is dat best makkelijk. Terwijl vrienden en collega’s om mij heen met kinderen  het ene na het andere virus van hun kinderen oppikken, sloeg ik dat gewoon in mijn vetlaag op. Naast het bijna nooit koud hebben was dat een van de grotere voordelen.Nu ik ruim 30 kilo kwijt ben merk ik niet alleen dat ik het systematisch koud heb, ik pik ook elk virusje mee dat langskomt. Na schijtvasten was dat deze week dus een snottervirus. Echt slecht kwam dat overigens niet uit. Als je deze week af en toe naar buiten hebt gekeken, zag het er meestal niet echt aantrekkelijk uit. Met enige regelmaat kwam het met bakken uit de hemel, terwijl de temperatuur ook niet echt aantrekkelijk was. Nadat de verkoudheid was verminderd was het dan ook niet de Rose Xenon waar ik op kroop, maar de RPM-fiets in de sportschool. 

Ook de komende twee weken ziet het er naar uit dat ik meer tijd in sportschool Den Edel door zal brengen dan buiten op de Rose Xenon. Het weer lijkt momenteel meer op herfst dan op voorjaar. En fietsen in de regen dat doe ik in principe niet meer. Meer tijd op de sportschool heeft echter ook voordelen. Want deze week heb ik weer ontdekt, dat je body pump beter met regelmaat kunt doen. Ruim tweeëneenhalve week niet de rest van je lijf trainen, resulteert in een behoorlijke hoeveelheid spierpijn. Ook al denk je namelijk dat je op de fiets al de beenspieren traint, na een serie goede diepe squads onder de bezielende leiding van Mariolein Schulenklopper, weet je zeker dat er nog ongetrainde spieren blijken te zijn. Zelfs een uurtje RPM daarna om je spieren los te rijden helpt daartegen niet.  

Gelukkig regent het komende week en zal ik dus geen bodypump les overslaan. Zo hoop ik de spierpijn die ik nu nog steeds voel, niet weer te krijgen. Hopelijk zijn de RPM-uurtjes die ik daarbij ook nog kan maken, genoeg om de huidige vorm vast te houden. Uit mijn ervaring de afgelopen maanden weet ik wel dat dit genoeg sport uren zijn om nog wat gewicht te verliezen, waardoor de magische 100 kilo grens steeds dichter bijkomt. Als de temperaturen dan uiteindelijk wel gaan stijgen, het droog wordt en de zon echt wil gaan schijnen heb ik dan een goede basis liggen om nogmaals naar een piek van absolute topvorm  toe te groeien op 7 juli. Hopelijk wordt die echter niet gevolgd door een virus. Dat zou zonde zijn van mijn dan wel verdiende vakantie.


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=”//platform.twitter.com/widgets.js”;fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,”script”,”twitter-wjs”);