Tien jaar alweer, zolang bestaat wielertijdschrift De Muur. Om dat te vieren is nr. 37 een extra dik jubileumnummer. Zoals we van De Muur gewend zijn met een paar literaire pareltjes en tussendoor wat vulling in de vorm van korte verhaaltjes die wat minder diepgang hebben. Zo heeft het stuk van Mart Smeets over Erik Breukink weinig om het lijf. Was dit stuk geschreven door een ander, dan was het waarschijnlijk niet langs de eindredactie geglipt. Maar misschien heeft onze Mart dat na 40 jaar noeste arbeid eigenlijk ook wel verdiend…

Laten we ons dus focussen op de verhalen die wél de moeite waard zijn! Zoals dat van Frank Heinen over de regisseurs Louis Malle en Claude Lelouch. Geschreven in een mooie stijl, die uitnodigt tot verder lezen. Om ‘en passant’ even op YouTube te kijken naar de oude beelden die hij beschrijft. (http://www.youtube.com/watch?v=A3EHJjHP6yc en http://www.youtube.com/watch?v=QLTvuIyEVMw)

Genoten heb ik ook van het stuk van John Kroon, “Hoe Ab Geldermans 5 keer de Tour won”. “De sprinters bleken breekbaar… zo stierf het peloton langzaam uit. De kruidenier voerde geen nieuwe talenten aan en de Tourbaas ging buiten voetballen.” Fijne zinnen om nog eens rustig terug te lezen. En dus heerlijk leesvoer, zo vlak voor de Tour.

Ik durf  het op de redactie niet hardop te zeggen, maar ik ben fan van Thomas Voeckler. Lidewey van Noord beschrijft in dit nummer precies waarom… Voeckler is volgens haar “kunst voor de happy few”. Mooi verwoord!

Sanoma-collega Nando Boers van NUsport sprak voor de serie “Het leven van een prof” met David Millar. Een interview met zowel diepgang als met meer banale vragen die voor wielerliefhebbers toch zo herkenbaar zijn: Wat vind je van witte beenstukken? En laten jullie scheten in het peloton?

Pedro Delgado presteerde het om in de Tour van 1989 ruim twee minuten te laat bij de start van de proloog te verschijnen. Hij legt uit hoe dat zo kwam, het heeft iets te maken met een plastic horloge en dranghekken. Een heerlijk kijkje in de keuken.

Het gaat te ver om alle verhalen te behandelen. Je moet ze zelf lekker lezen. 158 pagina’s wielerpret, met voor elk wat wils. Op naar de volgende tien jaar!

ISBN: 978-90-204-1188-1
Prijs: € 12,50