Volgende week wordt op de Cauberg in Valkenburg gestreden om de wereldtitels op de weg. Het wordt alweer het vijfde WK, dat op deze Limburgse heuvel wordt beslecht. ‘Over de heuvels’ portretteert de grootste Nederlandse wielerberg.

De Cauberg werd in 1927 voor het eerst in een wielerwedstrijd beklommen. Dat was de Ronde van Zuid-Limburg. Toen was de weg in Valkenburg nog een modderpad, waar de meeste renners moesten afstappen. In 1938 werd in Valkenburg voor het eerst een WK gereden. De weg beklimming ging toen over een klinkerweg. De Belg Marcel Kint won.

Inmiddels is de Cauberg alweer jaren geasfalteerd en ontving Valkenburg behalve vier WK’s, ondermeer ook de Tour de France en de Vuelta. ‘Over de heuvels’ vertelt verhalen over de ‘Tourmalet der lage landen’. Het boek laat ondermeer Jan Jansen, Peter Winnen, Michael Boogerd, Robert Geesink en Wout Poels aan het woord. Allemaal zijn ze het over één ding eens. De Cauberg is niet de zwaarste helling van ons land, hij heeft wel het meeste grandeur.

 ISBN: 978-90-8596-087-4