De KNWU is gestart met cursussen waarin fietsers leren vallen. ‘’Wielrenners steken bij een valpartij als reflex vaak hun ledematen uit’’, zegt technisch directeur Thorwald Veneberg van de wielerbond. ‘’Je kunt jezelf trainen dit niet te doen. Je moet als het ware tegen de reflex ingaan’’.

Het grootste aantal ongelukken op de weg in ons land gebeurt met fietsers. Niet zelden zijn daar ook sportieve fietsers bij betrokken. Nederland telt ongeveer 1,2 miljoen ‘sportieve’ fietsers.

‘’Er zijn natuurlijk altijd valpartijen waar je niets meer tegen kan doen’’, zegt Veneberg. ‘’Eén van onze cursusleiders noemt dat de ‘Hoogerlandjes. Als je in het prikkeldraad wordt gelanceerd, dan is dat echt niet meer op te vangen. En dat is vaak ook zo bij tuimelpartijen in het peloton’’.

Als voorbereiding op een training is ondermeer een analyse gemaakt van valpartijen in het fietscross. Volgens Veneberg, tevens medewerker van Fiets, zijn sommige crashes trainbaar. Hij geeft het uit een bocht schuiven en het over het stuur vliegen als voorbeeld. ”Als je over het stuur gaat dan moet je de val uitrollen. Eerst rol je door over de schouder en dan over de rug’’.

Niet eng

Een valtraining is volgens Veneberg absoluut niet eng of gevaarlijk. ‘’We oefenen dit niet op de openbare weg, maar op zachte matten die de val breken’’. De judorol vormt het basisbeginsel van de valtraining. De training is verder uitgewerkt en gespecialiseerd voor wielrenners door Tonny Mulder. Doel is om blessures te helpen voorkomen. In eerste instantie zal de cursus worden aangeboden aan de nationale topsportselectie en leden van de KNWU. Het is de bedoeling dat de cursus vanaf volgend jaar voor iedereen beschikbaar is.

Omroep Brabant maakte een fimpje van een valtraining:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=LX4qvuF3skQ[/youtube]