Ook afgelopen jaar zijn er weer tientallen wielerboeken verschenen. De kwaliteit van de boeken is niet altijd even hoog, maar pareltjes zaten er gelukkig ook tussen. De vijf beste wielerboeken van 2012 volgens de redactie van Fiets. Met boeken van Tyler Hamilton, Wilfried de Jong, Aili en Andres McConnen, David Millar en Tim de Waele.Ook afgelopen jaar zijn er weer tientallen wielerboeken verschenen. De kwaliteit van de boeken is niet altijd even hoog, maar pareltjes zaten er gelukkig ook tussen. De vijf beste wielerboeken van 2012 volgens de redactie van Fiets.

– De wielermaffia / Tyler Hamilton en Daniel Coyle


Onthutsend. Dat is het beeld dat Tyler Hamilton schetst van het professionele wielrennen. Nog voordat het dopingrapport van anti dopininstantie USADA uitkwam, gaf de Amerikaan al een kijkje in de keuken van het dopingprogramma in de ploeg van Lance Armstrong.

 

 


 

– De Leeuw van Toscane / Aili en Andres McConnen

Volgens redacteur Edwin Driessen een zeldzaam goed geschreven boek. De leeuw van Toscane zoemt voor een belangrijk deel in op een nog niet veel beschreven periode van de Italiaan: zijn jaren in de Tweede Wereldoorlog. Gino Bartali was actief in het verzet.

 

 


 

– ‘’A decade of images from inside the peloton’’ / Tim de Waele

”Een fotoboek van Tim de Waele mag niet in een wielerboeken top 5 ontbreken”, zegt Fietsfotograaf Edwin Haan. De mooiste foto’s van de Belgische wielerfotograaf zijn gebundeld in een fotoboek van Pro Cycling.

 

 


 

– Koersen in het Duister / David Millar

Nog voordat veel van collega’s uit de school klapten, sprak David Millar al publiekelijk over zijn jaren als dopinggebruiker. Hij vertelt in Koersen in het Duister hoe groot de druk van het wielerwereldje is om mee te doen aan de dopingcultuur. Hij werd betrapt en geschorst. Inmiddels fietst Millar weer en zet hij zich actief in voor de strijd tegen doping in de sport. ”Mag niet in de top 5 ontbreken”, vindt redacteur Mathijs Wagenaar.

 

 


 

– Kop in de Wind / Wilfried de Jong

Het enige boek van een Nederlandstalige auteur in onze boeken top 5. Redacteur Menno Grootjans stuurde dit boek in als zijn nummer 1.” ‘Kop in de wind’ is een nieuwe bundel aanstekelijke, bevreemdende en ontroerende verhalen, waarin Wilfried de Jong opnieuw bewijst dat hij boven alles een schrijver is”, schreven we eerder dit jaar in een recensie.