Van Schalen komt uit een wielerfamilie. Net als zijn broers weet hij wat het is om op een racefiets te zitten. ‘’Ik was niet goed genoeg voor de profs’’, vertelt Dirk die daarom voor een maatschappelijke carrière koos. Hij richtte een kookstudio op. ‘’In de Vuelta van een paar jaar terug kwam ik Daan Luyckx tegen, de manager van Vacansolei-DCM. ‘’Zo ontstond het idee voor de mobiele keuken’’.

De keuken is geplaatst in de laadruimte van een vrachtwagen. Aan de linkerkant staat het kookgedeelte, aan de rechterkant een keukenblok om te spoelen. Van Schalen rijdt elke dag van hotel naar hotel. Dat zorgt wel eens voor scheve gezichten bij de plaatselijke hotelier. ‘’Ik spreek gelukkig geen Frans’’, lacht Dirk. ‘’Maar ze doen het er maar mee dat ik kook, in plaats van de kok van het hotel. In sommige hotels is de keuken verschrikkelijk. De renners moeten gewoon goed en op tijd eten’’.

Van Schalen heeft als avondeten een kalfsoester in petto. Uit Nederland. ‘’Om een Contadortje te voorkomen. Ze zijn genummerd en dus traceerbaar. We nemen geen enkel risico’’.