Wie zich in het spoor van het peloton drie weken lang wil meten met wielercollega’s wereldwijd, heeft genoeg aan een gps, een dagelijks rondje, internetverbinding en een account bij de website mapmyride.com. Via deze Amerikaanse site kun je namelijk van 2 tot en met 24 juli een virtuele Tour de France rijden.De formule is eenvoudig. Je rijdt gedurende de Tour elke dag een rondje zoals jou dat uitkomt. Thuis of op je vakantieadres. Net zo hard als je wilt. Je registreert je prestatie met je gps en uploadt de objectieve gegevens dagelijks naar de website, waar je een gratis account hebt aangemaakt. Daar tref je zo’n 4.000 andere enthousiastelingen die hetzelfde doen, op de meest uiteenlopende plekken in de wereld. Al die prestaties worden vergeleken en omgerekend. Het spreekt vanzelf dat hoe verder en harder je rijdt en hoe meer hoogtemeters je maakt, des te hoger jouw plaats in het (dag)klassement zal zijn. Kun je de Marmotte of beklimming van de Mont Ventoux hierin meenemen, dan zit je zeker goed.

Elke dag kun je nagaan hoe je hebt gescoord ten opzichte van de rest. Je stijgt in het klassement door punten te verzamelen. De dagwinnaar scoort 25 punten en de volgende krijgt steeds een punt minder. En iedereen daarna een fractie van een punt. In de praktijk blijkt het niet heel moeilijk om jezelf in de kop van het peloton te handhaven, ook als je eens een dagje mist. Je kunt er zelfs wielershirts en prijzen mee winnen, al is niet alles beschikbaar voor niet-Amerikaanse inwoners.

Ga je tijdens de Tour met vakantie, rijd dan stiekem je rondje voordat de rest wakker is. Maak op de camping of in een internetcafé verbinding om je gps-gegevens te uploaden en  wie weet verschijn jij dan ook in geel op de Champs d’Élysées! Zet ‘m op!

Info: http://www.mapmyride.com/tdf/