Nijmegen krijgt een bedrijvencentrum voor fietsondernemers. Het Fietscentrum Nijmegen biedt plek aan bedrijven die tweewielers produceren, fietsenwinkels of ondernemers die activiteiten organiseren op fietsgebied.

“Het idee om een bedrijvencentrum te openen voor fietsondernemers ontstond drie jaar geleden”, zegt bedenker Joppe van Stiphout. ”Het bedrijvencentrum moet de fiets in de schijnwerpers zetten als middel voor topsport en breedtesport. Daarnaast is er aandacht voor design en wordt de tweewieler gepromoot als praktisch en duurzaam vervoermiddel”. Het was volgens hem al snel duidelijk waar het fietscentrum moest komen. ”Nijmegen is een fantastische fietsstad: het is centraal gelegen, heeft een universiteit waar onderzoek gedaan wordt naar gezondheid en mobiliteit en biedt een prachtige heuvelachtige fietsomgeving. Bovendien wonen er veel fietsliefhebbers”.

Na de eerste ideeën werden verschillende locaties bekeken, subsidies aangevraagd, een werkgroep opgezet en verschillende bijeenkomsten georganiseerd. Het idee werd echter pas echt concreet bij het vrijkomen van een grote ruimte in het Honig complex. De oude soepfabriek wordt momenteel grondig verbouwd om te voldoen aan de gebruiks- en veiligheidseisen. Er komt in het pand onder meer een grote werkplaats, een winkel voor fietsverhuur, een fietsenwinkel en een fietscafé. De ondernemers in het bedrijvencentrum organiseren bovendien iedere donderdagavond een technische cursus, filmavond of een andere fietsactiviteit. De opening van het bedrijvencentrum vindt plaats in het weekend van 9 en 10 mei.