De Fietsersbond is een actie gestart tegen agressieve wielrenners in het verleer. Tijdens de Fietsvierdaagse in Drenthe heeft de bond symbolen op fietspaden geschilderd om te wijzen op de noodzaak van een  betere relatie tussen snelle en langzamere fietsers.

Volgens de fietsersbond komen er jaarlijks veel klachten binnen over wielrenners. Rustige fietsers zouden zich onveilig voelen door passerende pelotons. Met name voor ouderen en ouders met kinderen is dit volgens de bond heel bedreigend. De Fietsersbond stelt dat er ook ongelukken gebeuren. Dit voorjaar zou een oudere fietsster zijn overleden aan de gevolgen van een val na een ‘tikje’ van een racefietser.

Rijbaan

De belangenbehartiger voor tourfietsers, de NTFU, heeft een gedragscode voor haar leden opgesteld. Daarin staat onder andere: ‘gebruik je bel’ en ‘passeer een fietser of wandelaar op gepaste snelheid’.  De NTFU heeft ook een tip voor de rustige fietser: als er gebeld wordt draai je dan niet om. NTFU en Fietsersbond hebben samen het ministerie van I&M gevraagd om te onderzoeken of  groepen racefietsers niet beter op de rijbaan kunnen rijden. In België is dit al geregeld voor groepen van meer dan vijftien fietsers.