Oud-winnaar van de Amstel Gold Race en wielergrootheid Fränk Schleck heeft vandaag de permanente route van de Amstel Gold Race in Limburg geopend. De Amstel Gold Race krijgt hiermee een blijvende bewegwijzering in Limburg. Zo wordt het voor iedereen mogelijk om deze prachtige koers het hele jaar door te beleven.

De feestelijke opening vond plaats bij de Amstel Gold Race Xperience in Valkenburg aan de Geul. Aansluitend kregen wielerfans de kans om hun held Fränk Schleck te ontmoeten tijdens een Meet&Greet. De permanente route wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van de Provincie Limburg, investeringen door de deelnemende gemeente en een actieve bijdrage van de Amstel Brouwerij.

Voor Fränk Schleck is de permanente bewegwijzering van de Amstel Gold Race een fantastisch initiatief: “De Amstel Gold Race is een prachtige koers die mij goed ligt. In 2006 heb ik de koers gewonnen en ik hoop de race nog vaak te kunnen rijden. Dit kan nu zelfs 365 dagen per jaar. Uniek dat dit nu voor iedereen mogelijk is. Bovendien is het ideaal dat profs de koers nu een aantal dagen voor de race al kunnen verkennen.”

De route heeft geen vast begin- en eindpunt. Hierdoor is het mogelijk om vanuit elk willekeurig punt te beginnen. “Ik ben ontzettend blij met de permanente bewegwijzering van de Amstel Gold Race ”, vertelt Leo van Vliet, koersdirecteur van de Amstel Gold Race. “Met hulp van de Provincie Limburg en de deelnemende gemeentes is het nu mogelijk om deze wielerklassieker elke dag van het jaar te fietsen. Het hele jaar door krijgen wij veel aanvragen van fietsers die deze prachtige route willen rijden. Nu krijgen alle wielerliefhebbers deze kans.”

Registreer je eigen tijd aan de top
Na de permanente bewegwijzering is de volgende stap een uniek tijdsregistratiesysteem dat in de loop van 2011 op de Limburgse heuvels wordt aangelegd. Het gaat om de Geulhemmerberg, de Adsteeg, de Bemelerberg, de Huls en vanzelfsprekend de Cauberg. Dit systeem bestaat uit een lus (draad) in het wegdek aan de voet en op de top van de beklimming. Daarnaast wordt een speciale chip bevestigd aan de fiets. Wanneer een fietser de top heeft bereikt ziet hij zijn naam en tijd op een LED-scherm verschijnen. Op de hellingen de Loorberg en de Camerig worden de tijdsregistratiesystemen zonder LED-scherm geplaatst.