Sportdrank is niet meer weg te denken uit de sportwereld. Toch ontbreekt hard wetenschappelijk bewijs dat deze drankjes ook daadwerkelijk de prestatie bevorderen. Dat stelt onderzoeker Deborah Cohen in het British Medical Journal.

Cohen vroeg bij producenten van sportdrank, de onderzoeken op die de positieve werking van hun drankjes zouden bevestigen. Op Glaxo Smith Kline na weigerden deze bedrijven, volgens de auteur, hun medewerking. Over de wel beschikbare onderzoeken stelt Cohen dat deze over het algemeen onder de maat zijn, of te weinig transparant. ‘’Er is geen hard bewijs dat het drinken van sportdrank beter is dan het drinken van water’’, schrijft de auteur.

De onderzoeker hekelt in haar artikel de nauwe banden die sommige tijdschriften en wetenschappers met de sportdrank industrie zouden hebben. ‘’Bedrijven sponsoren wetenschappers die onderzoek doen naar het belang van goed te drinken. Een aantal van deze wetenschappers adviseert weer organisaties van sportartsen, die richtlijnen hebben opgesteld voor drinken tijdens het sporten’’.

 Raphael Deinhart, van het sportvoedingsbedrijf High5, reageert tegen onze zuster site Bikeradar, teleurgesteld op ondermeer het artikel en de media aandacht die het in Engeland krijgt. ‘’Er wordt teveel naar drankjes gekeken die voor het brede publiek worden gemaakt en op onderzoek naar de effecten van deze drankjes op mensen die minder dan een uur sporten’’. Hij stelt dat er beter gekeken had kunnen worden naar mensen die langer dan een uur sporten. ‘’Ik denk dat de uitkomst heel anders zou zijn geweest als er gekeken werd naar wielrenners die langer dan uur fietsen’’.