Na elke Tour de France etappe zijn er heel wat wielrenners die snel in een ijsbad stappen. Om herstel te bespoedigen is het argument. Toch doet zo’n ijsbad meer kwaad dan goed, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Portsmouth in het wetenschapsblad: European Journal of Sport Science.

De onderzoekers deden tests met 40 proefpersonen. De ene groep nam een ijsbad na een shuttletest van 90 minuten, de andere groep deed een lichte cooling down. Volgens onderzoeker Jo Corbett herstelden beide groepen even snel.

Van koud waterbaden wordt gezegd dat ze ontstekingsremmend werken, zwellingen tegengaan, kramp weten en bovendien herstel bevorderend werken. Corbett zegt op de site humankinetics.me: ‘Een ijsbad is volgens ons niet de snelste manier om na een inspanning te herstellen. Dat oudere onderzoeken dat wel beweren heeft wellicht te maken dat in deze studies de groep atleten die een ijsbad namen, werden vergelijken met een groep atleten die geen enkele vorm van cooling down deden.’’. Volgens de onderzoeker is het doen van een lichte cooling down na het sporten, dus net zo effectief als een ijsbad,