De renners uit de Nederlandse ploeg pakken bidons niet langer uit de handen van hun verzorgers. Hierdoor doet de timing op het moment van loslaten door de verzorger en aanpakken van de bidon door de renner, er niet meer toe. Dat is veilig én het vergroot de pakkans. Dit voorkomt dat een renner op een cruciaal moment in de wedstrijd een bidon mist en niet meer optimaal kan presteren.

Ton Kueter is één van de bedenkers  ‘’Het idee is ontstaan na de valpartij van Fabian Cancellara in de Ronde van Vlaanderen dit jaar. Verder viel het ons op dat bij het aangeven van de bidons menig bidon op de grond belandde. Tijdens de marathon van Rotterdam ontstonden exact dezelfde situaties. Met het gevolg dat de renners en lopers op cruciale momenten geen drank kregen en er een groot gevaar ontstond voor valpartijen door de bidons die op het wegdek belandden’’.’

Industrieel ontwerper Arnold Jager vult aan: ‘‘Dat wilden we oplossen. We zijn direct gaan schetsen en hebben zeer intensief prototypes ontwikkeld en getest met uiteenlopende materialen en oplossingen. We hebben hierbij al in een vroeg stadium contact gezocht met de eindgebruiker. Zo heb ik op een dinsdagmiddag bij Lieuwe Westra aangeklopt of hij wilde testen. Hij vond het prima om onze eerste versie te testen. Het heeft ons in eerste instantie wel verbaasd dat zo’n logische en betrekkelijk eenvoudige oplossing voor het aangeven van bidons nog niet bestond’’.

Video:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=eDXHnMnjDWc[/youtube]